FIA legt uit waarom het zo snel de regels over vleugels aanscherpte: “We vreesden hiervoor”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Al van bij het begin van het F1-seizoen scherpte de FIA de regels rond de voor- en achtervleugels verder aan. Daarvoor had het naar eigen zeggen een goede reden.

Niet alleen op sportief vlak belooft het een interessant F1-seizoen te worden, ook op het vlak van de technische kant van de F1-bolides lijkt er ondanks grotendeels hetzelfde reglement als vorig jaar veel te gebeuren. Bij de FIA zagen ze zich zelfs al genoodzaakt om in te grijpen, meer bepaald wat betreft de controles op het doorbuigen van voor- en achtervleugels.

Vanaf de GP van Spanje moeten de voorvleugels aan strengere eisen en tests voldoen maar voor de achtervleugels ondernam de FIA al veel vroeger extra actie nadat er tijdens de wintertests in Bahrein onder andere door Red Bull figuurlijk bij de FIA op de deur geklopt werd. Al van bij de eerste race waren er strengere controles en strengere eisen waaraan de achtervleugels moesten voldoen, dit om een soort ‘mini-DRS’ te vermijden.

In Australië mocht de gleuf nog 2 millimeter zijn maar in China werd dit teruggebracht naar 0,5 millimeter, weliswaar met een marge van 0,25 millimeter. Vanaf de komende race in Japan zal er geen marge meer gehanteerd worden. Nikolas Tombazis, single seater directeur bij de FIA, legt uit waarom er zo streng wordt gecontroleerd en waarom de FIA er zo snel bij is om de regels aan te scherpen.

“Vorig jaar werd er hier al zeer veel over gesproken en klaagden de teams veel over elkaar,” aldus Tombazis. “Daarom besloten we eind vorig seizoen enkele maatregelen te nemen voor dit jaar. We gingen er vanuit dat wat we besloten hadden voor de mini-DRS volstond maar we waren daar toch niet helemaal zeker van.”

“Daarom hebben we camera’s op de wagens geplaatst om de situatie te monitoren. Tijdens de wintertest in Bahrein werd duidelijk dat het niet volstond. In de plaats van het te laten aanmodderen en vervolgens een serie klachten, foto’s en kritische uitspraken te krijgen, leek het ons beter om meteen actie te ondernemen.”

“Daarnaast hadden we ook het idee dat de aanpassingen relatief makkelijk uit te voeren waren. We vroegen ons wel af of we het in Japan of China moesten doen. China heeft zeer lange rechte stukken en we dachten dat iedereen het nergens anders over zou hebben indien we hier niets zouden ondernemen.”