FIA-president Mohammed Ben Sulayem na onafhankelijk onderzoek vrijgesproken: “Beschuldigingen waren ongefundeerd”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Naast de commotie rond Red Bull-teambaas Christian Horner ontstond er enkele weken geleden ook veel commotie rond Mohammed Ben Sulayem. De FIA-president werd ervan verdacht zijn functie te hebben misbruikt maar hij is na een onafhankelijk onderzoek vrijgesproken.

Opvallend is dat Mohammed Ben Sulayem voor twee mogelijke inbreuken werd onderzocht. Zo zou Mohammed Ben Sulayem geprobeerd hebben om tijdens de GP van Saoedi-Arabië 2023 in te grijpen om Fernando Alonso een minder zware tijdstraf te laten toekennen, dit zodat Alonso op het podium zou eindigen.

Mohammed Ben Sulayem zou ook zijn macht misbruikt hebben om vlak voor het raceweekend in Las Vegas begon de goedkeuring van het gloednieuwe stratencircuit tegen te houden. Mocht dat daadwerkelijk gebeurd zijn dan zou de race niet hebben kunnen doorgaan. Volgens de ethische commissie van de FIA werd er in beide onderzoeken echter geen bewijs voor gevonden.

Voor haar onderzoek werden maar liefst elf personen bevraagd en de FIA liet het volgende in een statement weten.

“De ethische commissie van de FIA heeft, ondersteund door externe adviseurs, een grondig onderzoek gevoerd naar beschuldigingen van mogelijke inmenging in sportieve beslissingen tijdens F1-races in 2023. Na het bestuderen van de resultaten van het onderzoek was de ethische commissie unaniem in haar oordeel dat er geen bewijs was voor de beschuldigingen met betrekking tot FIA-president Ben Sulayem.”

“Er volgde een doorgedreven en uitgebreid onafhankelijk onderzoek dat dertig dagen in beslag nam en interviews met elf getuigen omvatte. De beschuldigingen aan het adres van de FIA-voorzitter waren ongefundeerd en er werd overtuigend bewijs geleverd ter ondersteuning van het besluit van de ethische commissie van de FIA.”

“De FIA-voorzitter werd vrijgesproken van elke overtreding met betrekking tot de beschuldigingen rond de races in Saoedi-Arabië en Las Vegas. De volledige medewerking, transparantie en naleving van de voorzitter werd zeer op prijs gesteld.”