FIA versoepelt coronamaatregelen: verplichte vaccinatie verdwijnt, rijders dreigen wel nog steeds een race te missen

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

De FIA heeft aangekondigd dat het verschillende coronamaatregelen versoepelt voor 2023. Zo zal er onder andere geen verplichte vaccinatie meer zijn.

In 2020 was de Formule 1 één van de weinige sporten die te midden de pandemie met het coronavirus toch kon doorgaan. Het seizoen werd weliswaar met heel wat vertraging aangevat maar erg strikte coronamaatregelen opgelegd door de FIA zorgden ervoor dat een ingekort F1-seizoen kon afgewerkt worden.

Zo was er naast een mondmaskerplicht en het vormen van ‘bubbels’ ook een ‘vaccinatieplicht’. Daarnaast werd al het niet-essentieel personeel de toegang tot de F1-paddock ontzegd.

In 2021 en 2022 werden verschillende maatregelen geleidelijk aan teruggeschroefd maar bijvoorbeeld de vaccinatieplicht was er nog steeds. Die wordt echter volgend jaar afgeschaft, net zoals ook verschillende andere coronamaatregelen verder versoepeld worden. Er zullen ook geen testfaciliteiten meer ingericht worden op de circuits.

Een andere belangrijke maatregel blijft echter wel overeind. Een rijder die positief test op het coronavirus zal nog steeds niet mogen deelnemen aan een raceweekend.