Formula E: een echte rivaal voor Formule 1 of niet?

Zaterdag is er geschiedenis in de autosport geschreven, nl. de eerste race in de Formula E! En eerlijk gezegd, wat voor een race!! Maar misschien is het beter dat wij u een idee geven van wat Formula E juist is.
image
Formula E of officieel FIA Formula E Championship, is de hoogste klasse voor enkelzitters van elektrisch aangedreven raceauto’s. In dit kampioenschap doen er 10 teams mee, 20 rijders en 40 auto’s. Elk team zal 2 rijders hebben in zijn renstal en 4 auto’s. Een e-prix zal vervolgens gehouden worden in 10 wereldsteden, zoals Peking, Londen, Los Angeles, … De racecircuits zijn echte straatcircuits die ongeveer 2.5-3 km lang zijn. Auto’s kunnen een snelheid halen van 0 – 100 kilometer per uur in 3 seconden met een maximumsnelheid van 220 km/uur. De geluidsdecibels bedragen ongeveer 80 dB, in vergelijking met de gewone auto, 70 dB of een Formule 1-wagen met de nog oude V10 motor, 130 dB.

De race en de kwalificaties vinden plaats op dezelfde dag:

Vroege ochtend: Vrije training gevolgd door kwalificatie
Late ochtend/middag: Kwalificatie, waarbij elke rijder één rondetijd doet met zijn wagens A en B. De kwalificaties zijn verdeeld in vier groepen, met elk vijf rijders, waarbij elke groep 10 minuten heeft om zijn snelste tijd neer te zetten.
Namiddag: 2 uur pauze om de auto’s op te laden.
Avond: race, met 2 stints en 1 pitstop. De pitstop is geen bandenwissel of brandstofvoorziening maar een autowissel! Wanneer de batterij leeg is van de ene auto, zal de rijder een geplande pitstop maken en verder rijden met een opgeladen andere auto. Een race zal ongeveer 45 minuten duren.

Voor het eerste seizoen zijn alle auto’s verzien van een elektrische raceauto gemaakt door Spark Racing Technology, genoemd de “Spark Renault SRT 01”.. Het chassis is ontwikkeld door Dallara, de elektrische motor, transmissie en al de andere elektronische onderdelen door McLaren, het batterijsysteem door Williams F1 en de versnellingsbak door Hewland. Michelin is de officiële bandenleverancier.

In dit kampioenschap doen er enkele oude, bekende namen mee uit de Formule 1 zoals Jaime Alguesari, Nick Heidfeld, Jarno Trulli, Bruno Senna, …

Opvallend is ook dat de zoon van Alain Prost, Nicolas meedoet aan deze serie. Dus misschien mogen we dit seizoen wel battles verwachten van Senna-Prost zoals uit de vervlogen jaren ’80-’90. Dan hebben we ook nog de twee vrouwelijke topcoureurs Katherine Legge en Michela Cerruti, die meedoen aan deze competitie.

Natuurlijk mogen we onze Belgische trots Jerome d’Ambrosio niet vergeten. Na zijn jaren als testrijder voor Lotus, doet hij terug mee op het hoogste niveau.

Hieronder vinden jullie een overzicht van de teams met hun rijders:



Team



Rijder 1



Rijder 2


Amlin Aguri (JAP)


Katherine Legge (GBR)


Takuma Sato (JAP)


Andretti Formula E (USA)


Franck Motagny (FRA)


Charles Pic (FRA)


Audi Sport ABT (GER)


Lucas di Grassi(BRA)


Daniel Abt (GER)


China Racing (CHI)


Nelson Piquet Jr (BRA)


Ho-Pin Tung (CHI)


Dragon Racing (USA)


JEROME D’AMBROSIO


Oriol Servià (ESP)


E.Dams- Renault (FRA)


Nicolas Prost (FRA)


Sébastien Buemi (SUI)


Mahindra Racing (IND)


Karun Chandhok (IND)


Bruno Senna (BRA)


Trulli (SUI)


Jarno Trulli (ITA)


Michela Cerruti (ITA)


Venturi (MON)


Nick Heidfeld (GER)


Stéphane Sarrazin (FRA)


Virgin Racing (GBR)


Jaime Alguersuari (ESP)


Sam Bird (GBR)

De kalender van de Formula E voor het seizoen 2014-2015:
Ronde 1: Peking, China (13 september 2014)
Ronde 2: Putraya, Maleisie (22 november 2014)
Ronde 3: Punta Del Este, Uruguay (13 december 2014)
Ronde 4: Buenos Aires, Argentinië (10 januari 2015)
Ronde 5: Onbekend, (14 februari 2015)
Ronde 6: Miami, USA (14 maart 2015)
Ronde 7: Long beach, USA, (4 april 2015)
Ronde 8: Monte Carlo, Monaco (9 mei 2015)
Ronde 9: Berlijn, Duitsland (30 mei 2015)
Ronde 10: Londen, Engeland (27 juni 2015)

De puntenverdeling is hetzelfde als bij de Formule 1, buiten dat de piloot die de pole heeft gereden 3 punten krijgt, en de piloot die de snelste ronde heeft gereden tijdens de race, 2 punten krijgt.

Dan is er ook nog het concept van de ‘Fanboost’. Hiermee kunnen de fans stemmen op hun favoriete piloten en krijgen deze extra pk’s dat ze kunnen inzetten in de race. De drie rijders met de meeste stemmen zullen elk 1 keer voor 5 seconden een power boost krijgen, waarmee ze het vermogen van hun auto kunnen verhogen van 150 KW naar 180 KW. De stemming sluit 1 uur voor de race. Met andere woorden, het alternatieve antwoord van de Formula E op de KERS.

Of dat Formula E echt een rivaal gaat worden van de Formule 1, valt nog af te wachten. We kunnen wel concluderen dat het een nieuwe, innovatieve competitie is, waar we waarschijnlijk ook mooie en spectaculaire beelden van zullen te zien krijgen.

De Formule 1 blijft toch nog altijd de moeder van alle motorsporten, door zijn jarenlange geschiedenis en de legendes die het heeft voortgebracht.
image
Geschreven door Lynn Podevyn
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}