Foto’s: Sfeerbeelden Gamma Racing Day

Een bezoekersrecord voor de jaarlijkse GAMMA Racing Day op het TT Circuit afgelopen zondag. Bijna 80.000 toeschouwers waren naar Assen gekomen voor onder anderen de Schot David Coulthard.
De meervoudig Grand Prix winnaar verzorgde met Infiniti Red Bull Racing een Formule 1-demonstratie. Voor Assen en voor GAMMA’s GRATIS toegankelijke racedag was het de eerste Formule 1-demo ooit. Coulthard, Moto3-coureur Jasper Iwema en collega-coureurs verzorgden demonstraties tussen de races door. Niet op het asfalt maar in de lucht boven het TT Circuit sloot een stuntvliegtuig het tot de nok toe gevulde programma passend af.

Vooral de demonstraties die David Coulthard met zijn Infiniti Red Bull Racing Formule 1- bolide uitvoerde, maakten de tienduizenden die het circuit omzoomden enthousiast. Niet alleen op de baan, maar ook in de paddock en in de pitlane genoot Coulthard enorme belangstelling. Ook MOTO3-coureur Jasper Iwema bleek op zijn ‘thuiscircuit’ weer populair. Iwema ging met zijn KTM van het RW Racing GP-team een demorace van de Yamaha YZF R125 Cup – Powered by GAMMA voor en reed daarna samen met David Coulthard een paraderonde in een cabrio langs de bijna 80.000 bezoekers.

Deze zagen tot hun grote verbazing een vliegtuig op het circuit landen, een act die tot aan de stunt zelf geheim was gebleven. Bekende auto- en motorcoureurs als Tim Coronel, Barry Veneman en Robert Doornbos waren populaire ‘taxi-rijders’ die gasten op snelle wijze kennis lieten maken met het TT Circuit. De door GAMMA gesteunde Yamaha-coureur Frans Verhoeven liet zien wat allemaal mogelijk is met zijn DAKAR-motorfiets.

De GAMMA Racing Day staat bekend om de mix van auto- motor- en kartsport. De race om het FIM Wereldkampioenschap Zijspanwegrace werd overschaduwd door een dodelijk ongeval. De 35-jarige bakkenist Sandor Pohl uit Duitsland liet na een crash het leven. De racedag werd na het bekendmaken van het overlijden met een aangepast programma voortgezet. De zijspanwedstrijd werd niet meer herstart. Voor het ongeval hadden de motorcoureurs in de Dutch Superbikes en Dutch Supersport hun race al afgewerkt. Nelson Rolfes wist de race in de Dutch Superbikes verrassend op zijn naam te schrijven. Kervin Bos deed dat in de Dutch Supersport.

De GAMMA Racing Day kende ook twee races om het Europees kampioenschap Superkart en beide werden gewonnen door Gavin Bennet. Spektakel gaven de races in de NEC Formula Renault 1.6 Junior Cup en die in de NEC Formula Renault 2.0. Nederlandse zeges waren er in de twee wedstrijden van de Renaults met de 1,6 liter motoren. Martin Rump en Roy Geerts hoorden het Wilhelmus voor hen klinken. In de NEC Formula Renault 2.0 gingen beide zeges naar Stijn Schothorst. De exotische GT- en sportwagens in de Supercar Challenge boeiden iedereen, vanwege de grote aantallen deelnemers en de spectaculaire inhaalmanouvres. Winnaars van de verschillende races in groep 1 werden Jan Versluis en Henry Zumbrink. Groep 2 leverde Henk Thuis en Martin Short als winnaars op. Races voor het Nederlands kampioenschap voor historisch toerwagens en GT’s leverden beide malen winst op voor Michiel Campagne.

a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}