Ging Lewis Hamilton te ver met anti-racisme t-shirt op F1-podium?

De bazen van de F1 bekijken of Lewis Hamilton al dan niet de regels overtreden heeft door in Mugello een t-shirt te dragen dat politiegeweld aanklaagde.


Een woordvoerder van de FIA liet verstaan dat onderzocht wordt of Lewis Hamilton de regels overtreden heeft met zijn t-shirt waarop te lezen stond: “Arrest the cops who killed Breonna Taylor.”

Daarmee verwijst hij naar een voorval in de Verenigde Staten dat zich voordeed in maart. De politie viel toen zonder bellen binnen bij Taylor in het kader van een drugszaak.

Haar vriend beschoot de politie omdat hij dacht dat het inbrekers waren, toen de agenten terug vuurden doodden ze daarbij Breanna Taylor met acht kogels. Er wordt onderzocht of de agenten buitensporig geweld hebben gebruikt.

Lewis Hamilton vertelt dat hij al langer onder de aandacht wil brengen dat er mensen op de straat vermoord worden.

“Iemand werd gedood in haar eigen huis en ze waren in het verkeerde huis en die mannen lopen nog steeds vrij rond.”

De F1 en de FIA voeren sinds dit jaar een campagne voor meer diversiteit en tegen racisme en Lewis Hamilton is daar de drijvende kracht achter. Nu willen ze echter wel onderzoeken of Hamilton niet te ver is gegaan met zijn t-shirt want de FIA heeft in haar statuten staan dat ze een niet-politieke organisatie is.

Mercedes-teambaas Toto Wolff laat weten dat hij en het ganse team als één man achter Hamilton blijven staan.

“Geen twijfel mogelijk. Het is volledig zijn beslissing. Wat hij ook doet, we zullen hem steunen. Het team vecht tegen elke vorm van racisme en discriminatie en het is Lewis zijn persoonlijke strijd voor Black Lives Matter en met alle steun die we hem kunnen geven. Het is zijn beslissing.”

De enige verwijzing naar de politiek in de statuten is een verplichting voor de FIA om “zich te onthouden van discriminatie op grond van ras, huidskleur, geslacht, seksuele geaardheid, etnische of sociale afkomst, taal, godsdienst, levensbeschouwing of politieke overtuiging, gezinssituatie of handicap bij de uitoefening van haar activiteiten”.

De sportwet verbiedt deelnemers om “op hun auto’s reclame aan te brengen die politiek of religieus van aard is of die de belangen van de FIA schaadt”.

Dit bericht bekijken op Instagram

Say her name. ✊ @lewishamilton

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1) op


Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print