GP Turkije: Raceverslag: Massa wint

Een tumulteuze start vanmiddag in Turkije. Meteen bij de eerste bocht verloren Kovalainen en vooral Raikkonen al enkele plaatsen. De brokken vielen echter achteraan, Fisichella reed achter op de Williams. Een safety car was het gevolg en Nakajima, Vettel en Sutil reden de pits in. Voor Nakajima was de schade echter te groot en hij moest z’n Williams in de pits parkeren.

Bij de hervatting van de race reed Kovalainen de pits in. Mogelijk had de Fin een probleem want een stop resulteerde in de laatste plaats in de wedstrijd. Vooraan reed Massa voor Hamilton, Kubica, Alonso en Raikkonen. Die laatste probeerde meteen voorbij Alonso te gaan en dat lukte ook in ronde 3.

Een heel pak ronde bleven de positie en de verschillen wat gelijk met helemaal vooraan Massa met een voorsprong van een seconde op Hamilton en dan een gat met het duo Kubica en Raikkonen.

In ronde 16 begon dan de eerst reeks pitstops met eerst Alonso en een ronde later Hamilton, die zeer dicht genaderd was op Massa. Vier ronde later staat Ferrari klaar voor Massa, terwijl ook Kubica de pits in rijdt. Raikkonen blijft nog twee rondes langer buiten en kan zo Kubica inhalen. Massa kon voor Hamilton blijven.

Hamilton is na z’n pitstop echter zeer snel onderweg met de Mclaren en in ronde 24 ruikt hij z’n kans. Op het rechte stuk duikt hij in de slipstream van Massa en in de laatste bochtensectie is hij er voorbij. De Brit bouwt vanaf dan z’n voorsprong snel uit. Teammaat Kovalainen is aan een inhaalrace bezig en haalt even later Nelson Piquet makkelijk in. In ronde 27 moet de Fin echter opnieuw binnen. Hamilton is op dat moment elke ronde meer dan een seconde sneller dan Massa. De voorsprong loopt razendsnel op.

In ronde 33 komt Hamilton opnieuw binnen en het wordt duidelijk dat hij nog een keer zal pitten voor het einde van de race. Mclaren koos voor een drie stop strategie. Hij sluit aan achter Raikkonen. Kovalainen bleef hard gaan in het middenveld en haalde Glock en Button in met de mooiste manoeuvres van de race.

In ronde 41 moet Massa dan opnieuw de pit in met een voorsprong van dertien seconden. Ook Hamilton en Raikkonen moeten nog één maal pitten. De Fin heeft een voorsprong van twee seconden op de Brit. In ronde 44 komt Raikkonen binnen en nog twee ronde later is het de beurt aan Hamilton.

De strategie bij Mclaren heeft blijkbaar gewerkt want Hamilton komt voor Raikkonen op de baan. Massa lijkt een veilige voorsprong van 5 seconden te hebben op Hamilton, die voor het eerst in de wedstrijd op zachte banden rijdt. Beide Ferraris rijden na de laatste pitsstop op het hardere type.

Raikkonen kon nog naderen op Hamilton maar een echte aanval kwam er niet meer. Massa reed verder rustig naar z’n derde overwinning op rij in Turkije.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner