GP van Australië

Een nieuwe F1-seizoen start traditiegetrouw met de GP van Australië op het stratencircuit van Albert Park in Melbourne. Het lange wachten is eindelijk voorbij en nu kunnen de teams hun echte potentieel laten zien.
a:1:{s:9:”file_name”;s:41:”Schermafbeelding_2018-03-22_om_185058.png”;}


Mercedes kwam opnieuw erg goed uit de testweken in Spanje, maar kunnen Ferrari en Red Bull hen bedreigen? En tot wat is het McLaren van Stoffel Vandoorne in staat met de nieuwe Renault-krachtbron? Genoeg stof tot praten in deze preview voor de eerste race van het seizoen 2018.

Sinds 1996, met uitzondering van twee races in Bahrein, weten we dat het nieuwe seizoen in de Formule 1 pas echt begint als de teams afreizen naar Australië. De teams werken altijd vele ronden af tijdens de wintertests in Barcelona, maar uit deze dagen kan men amper iets opmaken. Zowat het enige cruciale onderdeel dat er tijdens de testweken kan opgemerkt worden, is de betrouwbaarheid.

Op dat vlak was er dit jaar weinig verkeerd gelopen. Enkel het team uit Woking, McLaren, kende enkele duidelijke kinderziekten nadat het overschakelde van de Honda naar de Renault-krachtbron. McLaren liet echter wel reeds verstaan alle problemen opgelost te hebben, waardoor ook zij honderd procent klaar zijn voor de eerste race.

De GP van Australië is altijd wel spannend te noemen. Denk maar aan vorig jaar toen Sebastian Vettel en Ferrari de race naar zich toe trokken met een slimme strategie, terwijl Lewis Hamilton en Mercedes zich stuk reden achter de Red Bull van Max Verstappen. Het is bekend dat het op het 5 303 meter lange circuit rond het Albert Park niet makkelijk is om in te halen.

Om het inhalen dit jaar te bevorderen, zijn er nu maar liefst drie DRS-zones: de eerste twee zijn dezelfde als vorige jaren, met de eerste langs start en finish en het rechte stuk na de eerste chicane als tweede DRS-zone. Het stuk na de erg snelle chicane, bochten 11 en 12, dient nu ook als een zone waar rijders hun DRS-systeem mogen gebruiken tijdens de race, als ze op minder dan één seconde van hun voorligger volgen. Op zondag zullen er 58 ronden worden afgelegd.

Maar tijdens de eerste race van het seizoen wordt het vooral uitkijken naar de pikorde. In Melbourne is er altijd wel een team dat voor een verrassing kan zorgen of een team dat alle technische aspecten nog niet op orde heeft. Daardoor kent de GP van Australië vaak veel uitvallers, mede door het feit dat er geracet wordt op een stratencircuit.

Het zou zo maar eens kunnen dat de race van komend weekend voor nog wat extra spektakel gaat zorgen, aangezien er op zaterdag en zondag regen wordt voorspeld. Verwacht wordt dat Mercedes en Ferrari hun huiswerk hebben gedaan. Een winnend team vergeet plotseling niet om een winnende wagen te maken. Uit de wintertests bleek wel dat Red Bull een duidelijke stap voorwaarts heeft gezet, waardoor het uitkijken wordt naar de prestaties van Max Verstappen en lokale held Daniel Ricciardo.

Verder wordt het voor ons Belgen met grote ogen uitkijken naar het tweede seizoen van Stoffel Vandoorne. Met een McLaren die nu aangedreven wordt door een Renault-krachtbron, hoopt de jonge Belg vaak in de punten te eindigen en zelfs de aansluiting te kunnen vinden met de top drie van het veld.

Als laatste wordt het ook nog uitkijken naar de introductie van het zogenaamde Halo beschermingssysteem. De Halo hoort het hoofd van de rijders te beschermen voor brokstukken, maar kreeg de wind al vaak van voren. Kunnen de rijders de startlichten voldoende zien? Zijn de fans in staat om de rijders te onderscheiden? Het zijn vragen die komend weekend allemaal duidelijk zullen worden. Het is eindelijk zover: de GP van Australië!

Tijdsschema GP van Australië:
– Vrijdag 23 maart 02:00 – 03:30: Eerste vrije training
– Vrijdag 23 maart 06:00 – 07:30: Tweede vrije training
– Zaterdag 24 maart 04:00 – 05:00: Derde vrije training
– Zaterdag 24 maart 07:00 – 08:00: Kwalificatie
– Zondag 25 maart 07:10: Race*
* Let op: in de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in!

TV-gids:
Waar kan je de F1 live bekijken?

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022