GP van Australië: eerste oefensessie: Max Verstappen snelste, Lewis Hamilton op P2

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen maakte tijdens de eerste oefensessie voor de GP van Australië meteen zijn favorietenrol waar door de snelste tijd te rijden. Lewis Hamilton bezorgde Mercedes een enigszins verrassende tweede tijd, weliswaar op ruime afstand van Verstappen.

Nadat Red Bull met Max Verstappen in Bahrein en Sergio Perez in Saoedi-Arabië de eerste twee races van het nieuwe F1-seizoen wist te winnen was het ook voor de derde race in Australië torenhoog favoriet. Met het stratencircuit van Albert Park kregen de F1-teams in Australië echter een volledig ander soort circuit voorgeschoteld.

Voor de teams en rijders was het zelfs tijdens het derde raceweekend van het seizoen nog steeds zoeken naar hoe de nieuwe wagens reageren en het best afgesteld kunnen worden. Zoveel mogelijk de baan op en kilometers maken was dan ook nog steeds de boodschap. Voor thuisrijder Oscar Piastri was het bovendien een extra bijzonder raceweekend.

Gezien Albert Park een tijdelijk stratencircuit is zorgt dat ervoor dat naarmate er meer gereden wordt op het circuit er ook meer grip ontstaat doordat er meer rubber is afgezet op het baanoppervlak. Doorheen het raceweekend evolueren de baanomstandigheden dan ook enorm.

Het gebrek aan grip en het opzoeken van de limieten van de wagen en het circuit zorgt er ook voor dat we erg veel foutjes en schuivers bij de rijders zien. Dat was ook tijdens de eerste oefensessie opnieuw het geval.

Even kregen we tijdens de oefensessie ook een rode vlag omdat er ‘gps-problemen’ waren. Een vreemde situatie die vooral tijdverlies voor de teams en rijders betekende. Eenmaal het probleem verholpen werd er opnieuw voluit gegaan en zagen we een spectaculaire spin van Max Verstappen.

Aan het einde van de sessie kregen we nog een rode vlag omdat Logan Sargeant zijn Williams F1-bolide met technsiche problemen langs de kant van de baan moest parkeren. De oefensessie werd door een gebrek aan tijd niet meer herstart.

Ondanks zijn spectaculaire spin was Max Verstappen tijdens de eerste oefensessie de snelste, op bijna een halve seconde gevolgd door een verrassende Lewis Hamilton in de Mercedes op de tweede plaats.