GP van Australië: Wie zorgt voor de verrassing?

Het is alweer vier maanden geleden dat Nico Rosberg in Abu Dhabi voor het eerst (en voor het laatst?) wereldkampioen werd. Na lang wachten is het eindelijk zover: het nieuwe F1-seizoen.

a:1:{s:9:”file_name”;s:14:”_I4V5031-2.jpg”;}
Heel wat nieuwe regels, nieuwe wagens, een landgenoot in de Formule 1… Maar wat verandert er aan de pikorde op de grid? Blijft Mercedes ook dit jaar het dominante team? Of gaan Red Bull of Ferrari er dit jaar over? Of zien we de meest competitieve wagen uit een ander hoek komen, zoals McLaren of Williams. Heel wat te bespreken dus, daarom de preview voor de GP van Australië 2017.

Zoals gewoonlijk zien we alle wagens voor het eerst in Melbourne, Australië. De wintertests zijn afgelopen, waardoor er al een eerste voorspelling kan gedaan worden over de pikorde. Mercedes, Red Bull en Ferrari lijken snel en betrouwbaar, terwijl McLaren-Honda de grootste kinderziekten kende tijdens de tests in Barcelona. Daarnaast is het ook uitkijken wat het effect is van het nieuwe reglement. De wagens zien er agressiever uit, maar verbetert daardoor ook het racen? De ene rijder pleit dat het onmogelijk is om dicht achter een voorligger te rijden, de andere weerlegt deze opinie. Met alle wagens aan de start op zondag zal het snel duidelijk worden.

Het circuit ten midden van Albert Park in Melbourne is al vele jaren de openingsrace van het F1-seizoen. Het circuit is geliefd zowel bij de rijders als bij de fans, door de vele inhaalmogelijkheden en de locatie. De beste inhaalmogelijkheden zijn bij start en finish en voor het ingaan van bocht drie. Daar zijn dan ook de twee DRS-zones. Op zondag duurt de race 58 ronden.

Vorig jaar zag het ernaar uit dat Ferrari met de eerste overwinning van het seizoen ging lopen. Na een goede start kwamen zowel Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen goed weg, maar pech en een slechte strategie verstoorde het feestje van de Scuderia. Uiteindelijk stonden de Mercedessen opnieuw bovenaan het podium.

Voor ons Belgen is het vooral uitkijken naar het ‘debuut’ van Stoffel Vandoorne bij McLaren-Honda. De Vlaming begint op vrijdag aan zijn eerste seizoen als F1-rijder. Dat zijn debuut niet van een leien dakje zal lopen, is nu al te voorspellen. Na problematisch verlopen wintertests in Barcelona, is er nog veel werk voor McLaren-Honda. In de tussentijd werd er hard gewerkt aan de betrouwbaarheid van de Honda-krachtbron. Er wordt echter verwacht dat de krachtbron onvoldoende vermogen zal hebben om voorin mee te strijden.

Verder is het uitkijken naar de vervanger van Nico Rosberg bij Mercedes: Valtteri Bottas. De Fin wil maar al te graag bewijzen dat hij met kampioenschapswinnend materiaal kan strijden om het kampioenschap. Hij is nog steeds op zoek naar zijn eerste overwinning in de Formule 1. Komende zondag krijgt hij een eerste serieuze kans.

Pirelli neemt de zachte, superzachte en ultrazachte banden mee naar de GP van Australië.

Het wordt een zonnig weekend in het Albert Park. Van vrijdag tot en met zondag worden er temperaturen voorspeld om en bij de 27 graden, met af en toe wat plaatselijke bewolking.

Tijdsschema GP van Australië (Belgische tijd):
– Vrijdag 24 maart 02:00 – 03:30: Eerste vrije training
– Vrijdag 24 maart 06:00 – 07:30: Tweede vrije training
– Zaterdag 25 maart 04:00- 05:00: Derde vrije training
– Zaterdag 25 maart 07:00 – 08:00: Kwalificatie
– Zondag 26 maart 07:00: Race (Opgelet: ingang van zomeruur)

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022