GP van Azerbeidzjan: Sergio Perez wint sprintrace, Max Verstappen furieus na aanrijding met George Russell

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Niet Charles Leclerc maar wel Sergio Perez heeft de sprintrace voor de GP van Azerbeidzjan gewonnen. De Mexicaanse Red Bull-rijder haalde het van Leclerc terwijl Max Verstappen na een minder goede start de top drie wist te vervolledigen.

Voor het eerst dit F1-seizoen kregen we een sprintrace en daarin was het voor de rijders afwegen hoeveel risico ze zouden nemen voor toch wel een eerder beperkt aantal wk-punten. Gevolgen voor de startgrid op zondag heeft de race sowieso echter niet, tenzij je uiteraard je wagen ernstig beschadigd of crasht.

Charles Leclerc startte goed van op de pole en behield de leiding in de race, voor Sergio Perez. Max Verstappen kende van op de derde plaats een veel minder goede start en George Russell ging uiteindelijk na een gevecht van enkele bochten voorbij aan Verstappen. Verstappen deed zijn beklag daarover en schreeuwde het uit over de boordradio.

Even later kregen we eerst een virtuele safety car en vervolgens een safety car nadat Yuki Tsunoda met zijn AlphaTauri F1-bolide tegen de muur reed. Heel wat brokstukken op de baan en vooral ook een band die was losgekomen.

Na enkele ronden achter de safety car kregen we een rollende herstart. Daarbij speelde Leclerc het slim door op het rechte stuk langs start-finish zo lang mogelijk te wachten om volgas te gaan. Verstappen profiteerde van de herstart wel om George Russell opnieuw te passeren. Ook Lewis Hamilton maakte in de tweede Mercedes een slechte herstart.

Perez kon echter gebruikmaken van DRS om de aansluiting met Charles Leclerc te behouden. Vervolgens kon Sergio Perez met behulp van DRS Charles Leclerc inhalen en de leiding in de race veroveren.

Leclerc ondervond vervolgens moeilijkheden om de aansluiting met Perez te behouden terwijl Max Verstappen net dicht genoeg kwam om wel DRS te hebben. In plaats van Sergio Perez te kunnen aanvallen was het voor Leclerc vooral een kwestie van verdedigen tegenover Verstappen.

Uiteindelijk slaagde Sergio Perez erin om de sprintrace op redelijk eenvoudige wijze te winnen, voor Charles Leclerc en Max Verstappen. Perez nadert door zijn overwinning een handvol punten op teamgenoot en wk-leider Max Verstappen.

Na afloop van de race volgde er voorafgaand aan de interviews nog een stevige discussie tussen Max Verstappen en George Russell over de aanrijding bij de start. Verstappen schuwde daarbij duidelijk geen harde woorden. Dat belooft voor de race op zondag …