GP van België: preview

Dit weekend is het eindelijk zover, de GP van België 2014. Teams en fans kijken uit naar dit weekend. Na een zomerpauze van vier weken, komt traditioneel het F1-circus naar België. Het wachten heeft lang genoeg geduurd. Maar wat kunnen we verwachten van deze 46ste GP van België?

– Spa-Francorchamps is één van de circuits die er sinds het prille begin van de Formule 1 bij zijn. Het F1-circus komt al richting de Ardennen vanaf het eerste wereldkampioenschap. Begin jaren zeventig werd het lange circuit van Spa-Francorchamps, een goede veertien kilometer lang, te gevaarlijk verklaard. Dan werd er een aantal keer niet in de Ardennen gereden. Men ging de Formule 1 naar Zolder of Nijvel om te gaan racen.


– De huidige omloop is er sinds 2007. Maar de belangrijkste bochten, Eau Rouge en Blanchimont, hebben de historie doorstaan. 


– Het circuit is zeven kilometer en vier meter lang, waardoor er maar 44 ronden worden gereden. Er zijn twee DRS-zones, langs startfinish en op het lange rechte stuk na Eau Rouge.

– Vorig jaar wist huidig wereldkampioen Sebastian Vettel te winnen. Na de start haalde hij vrij snel Lewis Hamilton in, die van op de polepositie startte. Na dit inhaalmanoeuvre kon Vettel gemakkelijk naar de overwinning rijden. Na deze overwinning wist Vettel nog eens acht keer op rij te winnen.


– Elke GP wordt er een nieuwe steward aangekondigd om aan te sluiten bij de wedstrijdleiding. Dit keer is dat Emanuele Pirro. De Italiaan was ruim veertig jaar actief in de autosport. 


– Door de nieuwe generatie F1-wagens, wordt er veel gespeculeerd over Eau Rouge en of hij nog voluit kan worden genomen. De huidige wagens hebben een hogere topsnelheid, maar de hoeveelheid neerwaartse druk is een stuk minder. Ook over Blanchimont zijn de meningen nog verdeeld.


– Op vrijdag kunnen we de Nederlander Giedo van der Garde aan het werk zien in de Sauber van Esteban Gutiérrez. 


– Groter nieuws kwam er uit het kamp van Caterham. Het team besloot om zijn vaste rijder Kamui Kobayashi te vervangen door de Duitser André Lotterer (zie: André Lotterer maakt F1-debuut tijdens GP van België). Het zou maar om een eenmalige vervanging gaan.


– Als laatste worden de ogen gericht op de Fin Kimi Räikkönen. Zijn team Ferrari steunt hem voor de volle honderd percent. Als er één circuit is waar de Fin voor de ommekeer kan zorgen, dan is het wel Spa-Francorchamps. (zie: Räikkönen: “Ik denk dat Spa-Francorchamps mijn favoriet circuit is”) 


– Pirelli neemt de volgende banden mee naar België: de medium en de zachte band.


– Het wordt typisch Belgisch weer. Op vrijdag blijft het overwegend droog, maar is een bui in de namiddag zeker niet uit te sluiten. Voor de kwalificatie op zaterdag is de kans vrij groot op een regenachtige sessie. Op zondag blijkt het droog te blijven, maar ook op zondag is een bui niet uit te sluiten.

Belangrijke links en info:
circuit-info GP van België
GP van België: tv-gids
Volg de GP van België en F1journaal via twitter !
Kleine wijzigingen aan circuit van Spa-Francorchamps
DRS-zones GP van België
Kan Eau rouge nog ‘volgas’ genomen worden?
VIDEO: Pirelli over de GP van België
VIDEO: een rondje over het circuit van Spa-Francorchamps

Geschreven door Frederic Schoutetens
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:33:”110168439KR030_F1_Grand_Pri_1.jpg”;}
Dit weekend is het eindelijk zover, de GP van België 2014. Teams en fans kijken uit naar dit weekend. Na een zomerpauze van vier weken, komt traditioneel het F1-circus naar België.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print