GP van België: Vettel terug van weggeweest.

Sebastian Vettel heeft de Grote Prijs van België gewonnen. Tegen de verwachtingen in bleef het droog boven het circuit, toch kregen we een spannende race te zien.
Het beloofde een spannende start te worden op het circuit van Spa-Francorchamps. Toen de lichten uitgingen doken alle piloten La Source in, wat zoals gewoonlijk voor brokken zorgde. Mark Webber miste zijn start en viel verschillende posities terug. Vele piloten gingen breed in La Source, Nico Rosberg zorgde voor de verrassing van de dag door Sebastian Vettel te passeren. Felipe Massa passeerde Lewis Hamilton, niet veel later deed Fernando Alonso hetzelfde.

Lang kon Rosberg zijn koppositie echter niet vasthouden, Sebastian Vettel nam de leiding terug met behulp van DRS. Vervolgens kwam Rosberg zaar onder druk te staan, beide Ferrari’s zaten onder de versnellingsbak van Rosberg. Fernando Alonso en Felipe Massa begonnen te strijden voor de derde plek, Fernando passeerde Felipe en in het gevecht met Alonso moest Massa nog een plaats teruggeven aan Lewis Hamilton.

Sebastian Vettel dook al vroeg in de pits door problemen met zijn banden. In de zevende ronde was het dan zover, Fernando Alonso passeerde dankzij DRS Nico Rosberg en kwam aan de leiding in de race. Een ronde later deed Lewis Hamilton hetzelfde. Toen Alonso pitte kwam hij net voor Mark Webber te zitten. De Ferrari met koude banden was echter kansloos tegen de Australiër. Lang kon Webber echter niet genieten, toen Alonso zijn DRS-systeem in het leven riep passeerde de Spanjaard de Red Bull met gemak.

In de dertiende ronde sloeg het noodlot toe voor Lewis Hamilton. Kobayashi en Hamilton raakten elkaar bij een inhaalmanoeurve en de race zat er meteen op voor de Brit. Vettel profiteerde van de Safety car situatie om te pitten. Ook Ricciardo verdween uit de race. Toen de SC binnenkwam werd er opnieuw volop geraced. Alonso kwam zwaar onder druk te staan door beide Red Bulls en Felipe Massa verloor een positie aan Nico Rosberg. Vettel, duidelijk sneller dan de Ferrari, greep bijna meteen de leiding terug. Schumacher en Button kwamen stilaan terug in de toptien. Vettel, 1 seconde per ronde sneller dan Alonso, sloop langzaam maar zeker weg.

In het midden van de race wist Alonso de tijden van Vettel te matchen. De BBC kreeg van de Italiaanse renstal te horen dat ze voor een pitstop minder gingen en dat ze nog een zachte set banden meer dan Red Bull hadden, dus van paniek was er bij Ferrari geen sprake. Sebastian Vettel had ondertussen een comfortabele voorsprong van een viertal seconden opgebouwd. Felipe Massa kon het tempo van Nico Rosberg niet meer volgen en zag ondertussen Jenson Button in zijn achterspiegels verschijnen. In de chicane was het dan zover, Button op vijf, Massa op zes.

Button zette zijn veroveringstocht in het Ardeense landschap meteen verder. In de 26ste ronde was Nico Rosberg een hapklare brok. De Mercedes, pijlsnel op de lange rechte stukken, was kansloos tegen het DRS-systeem van Button. Button was gestart op de harde bandencompound en was dus al verlost van de tragere bandensoort. Kon Button voor een verrassing van format zorgen nadat hij vanop de dertiende plaats was gestart? Jérôme D’Ambrosio reed ondertussen op een 18de positie.

In ronde dertig dook Fernando Alonso de pits binnen. Ferrari koos voor de medium compound, waardoor bleek dat ze de race wouden winnen door een pitstop minder dan Sebastian Vettel af te leggen. Een ronde later deed Sebastian Vettel hetzelfde en Red Bull koos ook voor de medium compound. Ook Felipe Massa en Nico Rosberg gingen een nieuwe set rubber halen.
Vettel passeerde Button die op dat ogenblik aan de leiding reed. Alonso zette het snelste rondje neer waardoor McLaren meteen moest reageren. Felipe Massa had een lekke band en moest opnieuw pitten. Ondertussen reden beide Mercedes-wagens op een verdienstelijke vijfde en zesde plaats. Ondertussen naderden Webber en Button pijlsnel op Alonso.

In de 37ste ronde was het zover, Webber passeerde Alonso die duidelijk een gebrek aan grip had. Webber was 1 seconde per ronde sneller dan Vettel. Ging Webber zijn teamgenoot aanvallen? Ondertussen zag Alonso ook Button snel dichterbij komen. Twee ronden voor het einde moest de Spanjaard zich gewonnen geven, Button, vertrokken vanop de dertiende positie greep de derde podiumplaats!

Sebastian Vettel zwaait na de zomerstop in de koninginneklasse van de autosport nog steeds de scepter. Wie hoopt dat hij dit jaar nog naast de wereldtitel grijpt is eraan voor de moeite. Hopelijk blijft de strijd om de tweede plaats in het klassement nog spannend tot op het einde.

a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:25:”vettel_bel11_headline.jpg”;}
Na een sensationele en spannende GP reed Vettel naar de overwinning, ondanks blisters op de banden. Webber werd tweede, net voor Button die een inhaalrace vanaf de 13e plaats reed.