GP van België Video Countdown Deel 5

De haarspeldbocht La Source is een van de smalste bochten die je kan tegenkomen op een circuit en vermits dit de eerste bocht is na de start, betekent dat ook de nodige brokken.
image

In het verleden stond er nog vangrail vlak naast de weg aan de buitenkant van de bocht richting Raidillon. Vandaag is er een stuk asfalt bijgelegd en is er voldoende uitwijkmogelijkheid. Sommige piloten zoals Räikkönen maakte in het verleden dankbaar gebruik van deze asfaltering en men zou zelfs kunnen betwisten of hij er geen voordeel mee deed.

Toch heeft zo een asfaltstrook ook duidelijk zijn nut want het hoeft nu eenmaal niet altijd je eigen fout te zijn om betrokken te geraken in een aanrijding. Dan ben je uiteraard beter af met een uitwijkmogelijkheid en vooral, het verder zetten van je race.

Dat het in de eerste bocht serieus mis kan lopen, weten we als we de beelden van de GP van 1998 opnieuw bekijken. Het is een start in natte omstandigheden en het werd uiteindelijk een GP gekenmerkt door verschillende incidenten. Sommigen daarvan zullen we hier in de countdown nog wel zien terugkomen, maar nu beperken we ons tot de start.

De start, of wat de start had moeten zijn, draaide uiteindelijk uit op een autokerkhof. Maar liefst dertien wagens geraakten niet veel verder dan bocht 1. We beleven de GP opnieuw vanuit het standpunt van Jordan. Het team behaalde hier op Spa in 1998 zijn eerste overwinning en meteen ook een dubbel. Al waren er ook wel teamorders mee gemoeid.

Damon Hill en Ralf Schumacher kwamen als één en twee over de finish in een incidentrijke GP. Voor Eddy Jordan zal het ongetwijfeld het hoogtepunt geweest zijn uit zijn F1 carrière.

(foto: Damon Hill – Jordan 198)
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print