GP van België

Het lange wachten is voorbij: de Formule 1 keert terug van haar zomerpauze en arriveert bij een klassieker. De GP van België op het circuit van Spa-Francorchamps is de 13de GP en is een hoogdag voor ons landgenoten.
a:1:{s:9:”file_name”;s:20:”EDJvY3cXkAwJGx7.jpeg”;}


Met nog negen races te gaan in het seizoen 2019, genieten huidige wereldkampioenen Lewis Hamilton en Mercedes van een aangename voorsprong in de kampioenschappen. In het kampioenschap bij de constructeurs heeft Mercedes maar liefst 150 punten voor op Ferrari, terwijl Lewis Hamilton al 62 punten meer haalde dan eerste achtervolger en teamgenoot Valtteri Bottas. De spanning komt na de Zilverpijlen. Max Verstappen is nog maar zeven punten verwijderd van Bottas. Red Bull, dat dit weekend met een nieuwe rijdersbezetting start met Albon naast Verstappen, staat dan weer 44 punten achter op de Scuderia.

Met 7,004 km is Spa-Francorchamps het langste F1-circuit op de kalender. Met haar locatie in de Ardennen kent het circuit ook de meeste hoogteverschillen met zo’n 100 meter tussen het laagste en hoogste punt. Het circuit heeft heel wat bekende bochten en is een hele uitdaging voor de F1-wagens, waardoor deze GP met rood aangeduid staat bij teams en rijders.

Spa geeft de teams de keuze om met verschillende afstellingen toch een snelle ronde neer te zetten op dit oude circuit. Aannemend dat Eau Rouge en Raidillon volgas worden genomen, dan is het stuk vanaf La Source tot aan Les Combes maar liefst 1,8 km voluit. De keuze voor een afstelling met weinig luchtweerstand lijkt dan ook de goede, maar de bochtige middelste sector met uitdagingen zoals Pouhon – beter bekend als de dubbele linkse – vraagt dan weer voor de nodige neerwaartste druk.

Pirelli neemt haar drie hardste bandensoorten mee naar België, aangezien het circuit traditioneel abrasief is. Daarnaast wordt een heel wat gevraagd van de banden door de laterale krachten, waardoor de Italiaanse bandenleverancier dit circuit als extreem beschouwt.

Leuke weetjes:
– Dit is al de 64ste GP van België, waarvan er 51 op het circuit van Spa-Francorchamps werden gereden. De race maakte deel uit van de originele kalender in 1950.
– Michael Schumacher is de meest succesvolle rijder in België met zes overwinningen. Van het huidige veld zijn er vier overwinnaars in België: Kimi Räikkönen won vier keer, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel elk drie keer en Daniel Ricciardo één keer.
– Polepositie is niet erg belangrijk in Spa. 18 van de 51 races werden vanop pole gewonnen. Michael Schumacher won in 1995 zelfs vanop P16.

Weer:
Deze race is vast één van de moeilijkste locaties om het weer te voorspellen. Enkel op zondag lijkt er een kleine kans te zijn op regen, maar een regenwolk is nooit ver weg in de Ardennen. De temperaturen schommelen ook enorm. Hoewel het op vrijdag en zondag rond de 20 graden zal blijven, piekt het kwik op zaterdag tot 28 graden.

Tijdsschema GP van België:
– Vrijdag 30 augustus 11:00 – 12:30: Eerste vrije training
– Vrijdag 30 augustus 15:00 – 16:30: Tweede vrije training
– Zaterdag 31 augustus 12:00 – 13:00: Derde vrije training
– Zaterdag 31 augustus 15:00 – 16:00: Kwalificatie
– Zondag 1 september 15:10: Race

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022