GP van België: Räikkönen verplettert het veld

De Fin Kimi Räikkönen domineerde van start tot finish de Belgische GP. Felipe Massa eindigde als tweede. De Mclarens konden geen vuist maken tegen de FerrariÂ’s. Alonso had geen problemen om Hamilton achter zich te houden en werd derde.

Zowel Robert Kubica als Giancarlo Fisichella moesten van motor wisselen en werden hiervoor bestraft. Fisico koos ervoor om vanuit de pits te starten. Davidson vertrok uiteindelijk ook nog vanuit de pitlane, zonder motorwissel.

Na een uitermate propere start kon Räikkönen zijn pole behouden voor Massa. Alonso blokkeerde direct voor ploegmaat Hamilton. Bij het uitkomen van La Source liet de Spanjaard geen ruimte voor de Brit en deze werd op de nieuwbakken uitloopstrook geduwd. Hierdoor verloor Lewis geen plaatsen. De zwaar gestartte Nick Heidfeld verloor bij de start enkele plaatsen en moest in zijn eerste stint hard vechten om dit terug goed te maken. Heikki Kovalainen kende een goede start, maar moest in de beginronden toezien dat Webber, Heidfeld en Kubica hem een na een passeerden.

Al snel werd duidelijk dat Mclaren geen vuist zou kunnen maken tegen Ferrari. De twee topteams zaten op een gelijkaardige strategie. Tweevoudig winnaar in Spa, Räikkönen, overklaste iedereen, en ook ploegmaat Felipe Massa. Iedereen koos om maar een zo kort mogelijke stint op de zachtere band te rijden.
Nico Rosberg was de eerste achtervolger van de Mclarens en FerrariÂ’s. Francorchamps lijkt de Duitser goed te liggen. Ook Mark Webber deed het goed. Vlak voor de pitstopdebatten geopend werd, lag de Australiër op een zesde plaats, voor de twee BMWÂ’s. Nick Heidfeld kon met de eerste pitstop zowel Webber als Rosberg passeren. De BMW lag terug op zijn normale positie dit jaar, best of the rest. Kubica die hard moest strijden om zijn verloren plaatsen goed te maken, slaagde hier niet in. Hij bleef na zijn eerste stop achter Webber steken. En na de tweede pitstop zat de Pool weer achter Kovalainen. Hoewel hij sneller was, kon Kubica de Fin niet passeren en zou hij net buiten de top 8 eindigen.

Op het einde viel nog Coulthard uit. Eerder hadden Vettel en Fisichella de strijd al moeten staken. De Schot stopte net als Webber maar 1 keer in de pits en was aan een goede wedstrijd bezig toen hij uitviel.
Jenson Button moest ook de strijd voortijdig staken. Net daarvoor werd hij nog door Sato, in een klanten-Honda, gepasseerd.

Lewis Hamilton opteerde een heel korte laatste stint. Hiermee wilde hij proberen om alsnog de kloof met Alonso te dichten, maar dit plan hielp niet om de kloof te verkleinen.

Kimi Räikkönen won de race voor Felipe Massa en Fernando Alonso. Lewis Hamilton eindigde net naast het podium. Nick Heidfeld werd vijfde. Rosberg haalde heel knap een zesde plaats. Ook Webber mocht 2 punten meepakken. Kovalainen ging met het laatste puntje aan de haal.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner