GP van Canada: George Russell wint spannende strijd om de pole, Max Verstappen op P2 met exact dezelfde tijd

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Tijdens een bijzonder spannende kwalificatie op het Circuit Gilles Villeneuve heeft George Russell de polepositie voor de GP van Canada veroverd. Max Verstappen reed exact dezelfde tijd als George Russell maar moest genoegen nemen met de tweede plaats op de startgrid.

Voor aanvang van de kwalificatie op het Circuit Gilles Villeneuve werd er een regenkans van maar liefst 80 procent voorspeld. We zagen bij het begin van Q1 dan ook meteen heel wat wagens de baan op gaan.

Uiteindelijk bleef het bij wat druppels tijdens Q1, al zagen we ook wel vonken want thuisrijder Lance Stroll reed tegen de befaamde ‘Wall of Champions.

Max Verstappen sloot Q1 als snelste af, zijn performance stond in schril contrast met die van teamgenoot Sergio Perez. De Mexicaan zijn contract bij Red Bull werd eerder deze week met twee jaar verlengd maar met een zestiende tijd sneuvelde Perez en zo liet hij tijdens de kwalificatie andermaal een teleurstellend resultaat optekenen.

Bij aanvang van Q2 was het aan het regenen maar niet zo hard dat er regenbanden of intermediates noodzakelijk waren. Het was dan ook opnieuw aanschuiven aan de uitgang van de pitlane.

Max Verstappen duwde zijn Red Bull F1-bolide bij het uit de garage rijden bijna tot tegen de McLaren F1-bolide van Oscar Piastri. Opvallend genoeg liet Verstappen vervolgens enkele wagens passeren alvorens zich alsnog in het rijtje met wagens te wringen. De stewards besloten dat ze het ‘incident’ na afloop van de kwalificatie zouden onderzoeken, daardoor dreigt Verstappen dus nog een straf te krijgen.

Aan het einde van Q2 was Mercedes met beide wagens helemaal bovenaan te vinden. George Russell reed de snelste tijd, gevolgd door Lewis Hamilton op P2. Max Verstappen reed slechts de zevende tijd maar kwalificeerde zich ten minste voor Q3.

Dat kon niet gezegd worden van Ferrari want Charles Leclerc en Carlos Sainz zorgden voor een verrassing van formaat door te sneuvelen met een elfde en twaalfde tijd. Ongeloof en frustratie bij Ferrari en niet op zijn minst bij Charles Leclerc.

We leken een super spannende strijd om de polepositie te gaan krijgen en dat ook nog eens met dreigende regenwolken. De rijders gingen dan ook snel de baan op om op droogweerbanden een zo snel mogelijke rondetijd neer te zetten.

Tijdens de eerste serie snelle runs zagen we George Russell in de Mercedes naar een voorlopige polepositie rijden. Lewis Hamilton volgde met een tweede tijd terwijl Max Verstappen de top drie vervolledigde. Mercedes voorlopig dus op één en twee en dat mag toch wel een verrassing genoemd worden.

Er volgde echter nog een tweede ultieme snelle run en daarin zagen we een bijzonder spannende ontknoping van de strijd om de polepositie. Max Verstappen reed tijdens zijn laatste snelle ronde immers exact dezelfde tijd als George Russell.

George Russell veroverde echter de polepositie voor de GP van Canada omdat hij als eerste van beide rijders zijn snelste ronde had gereden.

Dolle vreugde bij George Russell en Mercedes want na een bijzonder moeilijk seizoensbegin dan toch eindelijk een sterke prestatie. Met drie verschillende wagens op de eerste drie plaatsen van de startgrid belooft het ook nog eens een super spannende race te gaan worden.