GP van China: Hamilton wint, opgave voor Vandoorne

Lewis Hamilton heeft zonder veel problemen de GP van China op zijn naam geschreven. Sebastian Vettel en Max Verstappen vervolledigden het podium. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne moest opgeven door een technisch probleem met zijn McLaren.

Lewis had zich op de polepositie gekwalificeerd met naast hem Sebastian Vettel in de Ferrari. Voorafgaand aan de start van de race had het echter geregend, waardoor er op een natte maar snel opdrogende baan moest gestart worden.

Iedereen startte voorzichtig en Hamilton bleef dan ook probleemloos aan de leiding van de race. Max Verstappen slaagde er tijdens de eerste plaats in om van de zestiende naar de zevende plaats op te schuiven.

Lance Stroll werd aangetikt door Sergio Perez en belandde met zijn wagen in de grindbak. Een virtuele safety car, waarvan Sebastian Vettel en heel wat andere rijders handig gebruik maakte om over te schakelen van de intermediates naar de droogweerbanden. Hamilton, Bottas, Ricciardo en Raikkonen bleven echter op de baan.

Giovinazzi crasht
Nadat de virtuele safety car was verdwenen kregen we meteen een crash van Antonio Giovinazzi. De Italiaan verloor de controle over zijn wagen toen hij door een plas met water reed op het rechte stuk langs start/finish. Meteen een volwaardige safety car en al de wagens die nog geen bandenwissel hadden gedaan maakten een pitstop. Sebastian Vettel was uiteindelijk de grote verliezer, de Duitser reed na al de pitstops immers zesde.


Dat het glad was werd duidelijk toen Bottas nog achter de safety car spinde en enkele plaatsen verloor. Bij de herstart bleef Hamilton aan de leiding maar de Brit kon niet wegrijden. We kregen dan ook interessant treintje met meteen achter elkaar Hamilton, Ricciardo, Verstappen, Raikkonen en Vettel. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne reed ondertussen op de veertiende plaats.

Verstappen, bezig aan een ongelooflijke race, haalde even later teamgenoot Daniel Ricciardo in. Van de zestiende naar de tweede plaats in minder dan elf ronden. Beide Ferrari’s reden vervolgens rondenlang achter Ricciardo en verloren erg veel tijd.

Opgave Stoffel Vandoorne
In ronde 18 kregen we te horen dat Vandoorne met een brandstofprobleem op zijn McLaren zat. Vandoorne moest pitten en werd de garage ingeduwd. Opgave en opnieuw dus een teleurstellend resultaat voor Vandoorne en McLaren.


Twee ronden later forceerde Sebastian Vettel zich voorbij teamgenoot Raikkonen, waarna de Duitser de aanval op Ricciardo kon inzetten. Vettel en Ricciardo reden wiel tegen wiel en de Duister geraakte via een indrukwekkend inhaalmanoeuvre voorbij de Australiër. Vettel kon vervolgens de kloof met Verstappen snel dichten.


Tot een echt duel tussen Verstappen en Vettel kwam het niet. Verstappen zag Vettel naderen en verremde zich meteen aan het einde van het lange rechte stuk. Verstappen kreeg een grote ‘flatspot’ op zijn banden waardoor hij een extra pitstop moest maken. De Nederlander kreeg een nieuw setje supersofts waarmee hij tot het einde van de race kon pushen. Enkele ronden later haalde Verstappen al Bottas in, die op een oud en trager setje banden stond.

Opgave Alonso
In ronde 35 moest Alonso opgeven met zijn McLaren. De Spanjaard had tot dan een uitstekende race gereden en reed in de punten. Op hetzelfde moment maakte Vettel van op de tweede positie een tweede pitstop, waardoor de Duitser terugviel naar de vierde plaats, achter teamgenoot Raikkonen en vlak voor Verstappen. Een ronde later volgden ook Bottas en raceleider Lewis Hamilton. Hamilton bleef probleemloos aan de leiding van de race.


Raikkonen deed ondertussen over de boordradio zijn beklag over de wagen terwijl teamgenoot Sebastian Vettel aan het naderen was. Ferrari zette Raikkonen vervolgens op een nieuw setje superzachte banden, waardoor de Fin terugviel naar de zesde plaats.

Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo gingen in de slotronden een mooi duel aan voor de laatste podiumplaats. Verstappen deed over de boordradio zijn beklag terwijl hij door Ricciardo steeds meer onder druk werd gezet. De Nederlander slaagde er uiteindelijk in Ricciardo achter zich te houden en de laatste podiumplaats te claimen.


Hamilton behield ondertussen de controle over de race en reed probleemloos richting de overwinning, Sebastian Vettel finishte als tweede. Hamilton en Vettel delen daardoor de leiding in de wk-tussenstand. Volgende week is er op 16 april met de GP van Bahrein al meteen de derde race van het seizoen.

1. L. Hamilton Mercedes 1:37:36.160
2. S. Vettel Ferrari +6.250
3. M. Verstappen Red Bull +45.192 +38.942
4. D. Ricciardo Red Bull +46.035 +0.843
5. K. Raikkonen Ferrari +48.076 +2.041
6. V. Bottas Mercedes +48.808 +0.732
7. C. Sainz Jr. Toro Rosso +1:12.893 +24.085
8. K. Magnussen Haas +1 ronde
9. S. Perez Force India +1 ronde
10. E. Ocon Force India +1 ronde
11. R. Grosjean Haas +1 ronde
12. N. Hulkenberg Renault +1 ronde
13. J. Palmer Renault +1 ronde
14. F. Massa Williams +1 ronde
15. M. Ericsson Sauber +1 ronde

Opgaves:
16. F. Alonso McLaren +23 ronden
17. D. Kvyat Toro Rosso +38 ronden
18. S. Vandoorne McLaren +39 ronden
19. A. Giovinazzi Ferrari +53 ronden
20. L. Stroll Williams +56 ronden
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:38:”hamilton_china_mercedes_2_headline.jpg”;}
Lewis Hamilton heeft zonder veel problemen de GP van China op zijn naam geschreven. Sebastian Vettel en Max Verstappen vervolledigden het podium. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne moest opgeven.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print