GP van Groot-Brittannië: Carlos Sainz boekt eerste F1-overwinning tijdens spektakelrace

Ferrari
Ferrari

De Spanjaard Carlos Sainz heeft tijdens een spectaculaire GP van Groot-Brittannië zijn allereerste F1-overwinning behaald. De race werd gekenmerkt door een erg zware crash van Guanyu Zhou tijdens het begin van de race.

Bij de start van de race kwam Max Verstappen goed weg en haalde hij meteen Carlos Sainz in. We kregen echter meteen een rode vlag want Guanyu Zhou maakte een zware crash. De Chinees kwam in contact met George Russell en Pierre Gasly en schoof ondersteboven richting de grindbak.

Zhou vloog uiteindelijk met zijn F1-bolide over de bandenmuur tot tegen het hekwerk. Meteen een rode vlag en onderbreking van de race. Bij de herstart mocht Carlos Sainz opnieuw van op de pole aan de race beginnen.

Bij de herstart kwam Sainz iets beter weg maar de Spanjaard moest meteen een aanval van Verstappen afwenden. Sainz streed met het mes tussen de tanden en kon zo aan de leiding van de race blijven. Achter hem kwam het tot contact tussen Leclerc en Sergio Perez. Leclerc zijn voorvleugel raakte daardoor beschadigd.

Enkele ronden ver in de race kon Max Verstappen aansluiting vinden bij Carlos Sainz. De Nederlander zette de raceleider zwaar onder druk en Sainz kreeg een ‘snap-oversteer’ waardoor hij naast de baan kwam en Verstappen de leiding in de race veroverde.

Even nadat Verstappen aan de leiding van de race kwam sloeg het drama toe bij Max Verstappen. De Nederlander leek een lekke band te hebben maar gelukkig was de pitlane niet ver meer. Verstappen verloor wel de leiding in de race.

Na zijn pitstop deed Verstappen echter nog steeds uitvoerig zijn beklag over de wagen. Er leek nog steeds iets mis te zijn met zijn Red Bull F1-bolide.

In ronde 20 kwam Carlos Sainz binnen voor zijn pitstop, de Spanjaard kwam als derde opnieuw de baan op.

Vreemd genoeg kwam Max Verstappen in ronde 25 al opnieuw binnen voor een pitstop. De Nederlander was ook na die pitstop niet tevreden over zijn banden en de performance van de wagen.

Leclerc kwam in ronde 26 op zijn beurt binnen voor een nieuw setje banden, dit tot dolle vreugde van het thuispubliek want daardoor kwam Lewis Hamilton aan de leiding van de race.

Ondertussen kregen we bij Ferrari rondenlang een discussie over het al dan niet opvoeren van het tempo en het opleggen van teamorders. Die teamorders kwamen er uiteindelijk dan toch toen Sainz in ronde 31 zijn teamgenoot voorbij liet gaan.

In ronde 34 kwam Lewis Hamilton binnen voor zijn pitstop waarna hij achter beide Ferrari’s opnieuw op de baan kwam.

Max Verstappen kende ondertussen steeds meer moeilijkheden om een behoorlijk tempo te rijden. De Nederlander moest Esteban Ocon voorbij laten gaan maar kort daarna kreeg de Fransman een technisch probleem. Ocon moest zijn wagen op een recht stuk aan de kant parkeren en dat zorgde voor een safety car.

Verschillende wagens profiteerden van de safety car om een pitstop te maken. Daarbij ook Carlos Sainz en Lewis Hamilton die een setje zachte banden kregen. Charles Leclerc kwam niet binnen en stond zo op de harde banden, al bleef hij zo wel aan de leiding in de race.

Bij de herstart maakte Charles Leclerc geen kans tegenover Carlos Sainz, de Spanjaard veroverde de leiding in de race terwijl we achter Leclerc een intense strijd tussen Sergio Perez en Lewis Hamilton.

We kregen een spectaculair en knotsgek slot van de race want we zagen na de herstart het ene na het andere gevecht en dat allemaal voor de overwinning en de plaatsen op het podium. Leclerc, Perez, Hamilton, Alonso en Norris streden plots met elkaar.

Rondenlang verdedigde Charles Leclerc zijn derde plaats maar uiteindelijk slaagde Lewis Hamilton op zijn nieuwere softband erin om Leclerc te passeren.

Carlos Sainz reed ondertussen probleemloos richting zijn eerste F1-overwinning. Na zijn eerste polepositie tijdens zijn 150ste race nu dus ook zijn eerste F1-overwinning. Sergio Perez en Lewis Hamilton vervolledigden het podium, wat uiteraard voor dolle vreugde zorgde bij het thuispubliek.

Charles Leclerc slaagde er uiteindelijk in om nipt voor Fernando Alonso als vierde te finishen. Max Verstappen finishte de race als zevende, waardoor Leclerc maar beperkt inloopt op de wk-leider.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print