GP van Groot-Brittannië: Hamilton zegeviert tijdens opwindende thuisrace

Lewis Hamilton heeft de GP van Groot-Brittannië gewonnen. De Brit was in de slotfase van de race op een nat circuit van Silverstone sneller dan Nico Rosberg en Sebastian Vettel.

Lewis Hamilton kwalificeerde zich voor zijn thuispubliek op de polepositie voor de GP van Groot-Brittannië. Mercedes reed compleet op een ander niveau tijdens de kwalificatie en de belangrijkste vraag voorafgaand aan de race was dan ook niet wie Mercedes zou kunnen bedreigen maar wie van beide Mercedes-piloten zou mogen zegevieren?

Maar schijn kan bedriegen want beide Mercedes-piloten kenden een bijzonder slechte start. Felipe Massa snelde in de Williams richting de leidersplaats voorbij Hamilton en Rosberg. Hamilton kon nog maar net Valtteri Bottas in de andere Williams van de tweede plaats houden. Rosberg viel dan weer terug naar de tweede plaats.

Ook verderop in het pak was er het nodige spektakel. Beide Lotus-bolides reden elkaar uit de race, terwijl Alonso dan weer Button torpedeerde en uit de race knikkerde. Samen met Felipe Nasr, die de race niet kon starten, hadden we na amper één ronde dus al vier uitvallers. Er lagen door de aanrijdingen ook heel wat brokstukken op de baan waardoor de safety car op de baan kwam.

Bij de herstart kregen we vervolgens opnieuw spektakel. Hamilton wou Felipe Massa aanvallen voor de leidersplaats in de race maar de Brit verremde zich en verloor zijn tweede plaats aan Valtteri Bottas. Hamilton wist vervolgens maar net Nico Rosberg achter zich houden.

Minder goed nieuws was er ook voor Max Verstappen. De Nederlander verloor helemaal de controle over zijn wagen en spinde van de baan tot tegen de vangrail en in het grind. Over and out voor Verstappen.

Ondertussen reden beide Williams-bolides voor beide Mercedes-piloten. Felipe Massa aan de leiding voor Bottas, Hamilton en Rosberg. Williams liet via de boordradio aan haar rijders weten dat ze elkaar niet mochten aanvallen, al was Bottas duidelijk sneller dan zijn Braziliaanse teamgenoot. Ondertussen voerden beide Mercedes-piloten de druk immers op.

Het was echter wachten tot de pitstops en het was Lewis Hamilton die als eerste van de vier zijn pitstop maakte. Een ronde later volgden Felipe Massa en Nico Rosberg, maar beide rijders kwamen achter Hamilton opnieuw de baan op. Bij het ingaan van de tweeëntwintigste ronde zocht raceleider Valtteri Bottas de pits op. Bottas kwam als derde tussen Massa en Rosberg opnieuw de baan op. Grote winnaar van de pitstopreeks was dan ook Lewis Hamilton, die aan de leiding kwam te liggen van de race, tot grote vreugde van het thuispubliek.

In de achtergrond van het circuit van Silverstone doemden ondertussen dreigende regenwolken op. De rijders werden dan ook gewaarschuwd dat er later tijdens de race regen zat aan te komen.

Iets minder dan twintig ronden voor het einde van de race kregen we een virtuele safety car omdat de wagen van Carlos Sainz Jr. vlak naast het circuit stilstond.

Na het opheffen van die virtuele safety car kregen we de eerste regenbui. Heel wat rijders maakten een slipper maar omdat het slechts op een deel van het circuit regende bleven de meeste rijders op droogweerbanden rijden. Kimi Raikkonen riskeerde dan weer samen met enkele andere rijders om al op intermediates te rijden, maar dat bleek niet meteen een goede keuze. De Fin verloor op de drogere stukken van het circuit te veel tijd.

Nico Rosberg geraakte ondertussen onder stoom want de Duitser haalde Valtteri Bottas en Felipe Massa in. De Duister naderde tot op enkele seconden ook van Hamilton, terwijl de kloof daarvoor nog meer dan zeven seconden was. Net dan zocht Hamilton de pits op voor intermediates, samen met heel wat andere rijders. Rosberg ging echter nog een ronde door alvorens de pits op te zoeken voor intermediates. Het speelde uiteindelijk niet goed uit voor Rosberg want toen hij opnieuw op de baan kwam keek hij aan tegen een achterstand van zo’n negen seconden.

We kregen een zenuwslopend slot met Lewis Hamilton aan de leiding op een natte baan, waarin ieder foutje fataal kan zijn. Geen van alle toppers maakte echter een grote fout in de regen waardoor Lewis Hamilton in de regen mocht zegevieren, voor Rosberg en Vettel, die opnieuw een podiumplaats behaalde voor Ferrari. Heuglijk nieuws was er dan ook weer voor Fernando Alonso, die in de McLaren-Honda zijn eerste wk-punt van het seizoen wist te behalen.

Door zijn overwinning vergroot Hamilton zijn voorsprong opnieuw in de wk-tussenstand. De Brit telt nu zeventien punten voorsprong op teamgenoot Nico Rosberg. Binnen drie weken is er de GP van Hongarije, de laatste race voor het F1-circus de zomerpauze ingaat.

1. L. Hamilton Mercedes 1:31:27.729
2. N. Rosberg Mercedes
3. S. Vettel Ferrari +25.443
4. F. Massa Williams +36.839
5. V. Bottas Williams +1:03.194
6. D. Kvyat Red Bull +1:03.955
7. N. Hulkenberg Force India +1:18.744
8. K. Raikkonen Ferrari +1 ronde
9. S. Perez Force India +1 ronde
10. F. Alonso McLaren +1 ronde
11. M. Ericsson Sauber +1 ronde
12. R. Merhi Manor +3 ronden
13. W. Stevens Manor +3 ronden

Opgaves:
14. C. Sainz Jr. Toro Rosso +21 ronden
15. D. Ricciardo Red Bull +31 ronden
16. M. Verstappen Toro Rosso +48 ronden
17. P. Maldonado Lotus +51 ronden
18. R. Grosjean Lotus +52 ronden
19. J. Button McLaren +52 ronden
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:41:”hamilton_groot-brittannie_headline_2.jpeg”;}
Lewis Hamilton heeft de GP van Groot-Brittannië gewonnen. De Brit was in de slotfase van de race op een nat circuit van Silverstone sneller dan Nico Rosberg en Sebastian Vettel.