GP van Groot-Brittannië: Lewis Hamilton wint, Max Verstappen likt zijn wonden na crash

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Lewis Hamilton heeft op het circuit van Silverstone voor de achtste keer de GP van Groot-Brittannië gewonnen. De race werd gekenmerkt door een aanrijding tussen Hamilton en Verstappen in de eerste ronde waarna de Nederlander hard in de bandenmuur belandde en uiteindelijk afgevoerd werd naar het ziekenhuis.

Max Verstappen startte de race van op de polepositie redelijk goed maar hij moest tijdens de eerste ronde meteen zwaar verdedigen tegenover Lewis Hamilton. De zevenvoudig F1-kampioen reed met het mes tussen de tanden en in ‘Copse’ probeerde hij een aanval binnendoor op Verstappen.

Daarbij liep het enorm mis want het kwam tot een aanrijding met Max Verstappen en Verstappen kwam met een ongelooflijke snelheid in de bandenmuur terecht.

Hamilton kon zijn weg verder zetten maar werd voorbijgestoken door Charles Leclerc alvorens we een rode vlag kregen en de race onderbroken werd.

De vangrails en bandenmuur moest serieus hersteld worden dus de rode vlag-situatie duurde toch wel enige tijd alvorens we een herstart kregen. Max Verstappen werd ondertussen afgevoerd naar het medisch centrum op het circuit.

Na een rondje achter de safety car van Aston Martin kregen we een staande herstart met Charles Leclerc die van op P1 mocht vertrekken.

De Monegask kende net als tijdens de normale racestart een enorm goede start en Leclerc slaagde er zo in om voor Hamilton aan de leiding van de race te blijven.

De stewards hadden ondertussen een onderzoek naar de aanrijding tussen Hamilton en Verstappen begonnen. Uiteindelijk gaven ze Hamilton een tijdstraf van tien seconden.

Sebastian Vettel ging iets te snel op het gas in de strijd van het middenveld en de Duitser betaalde dat cash met een schuiver en heel wat plaatsen verlies.

Vooraan reed Charles Leclerc een dijk van een race, ondanks de druk van Hamilton slaagde hij erin om een voorsprong van iets meer dan een seconde uit te bouwen.

Ongeveer vijftien ronden ver in de race schreeuwde Leclerc echter plots zijn ongeloof uit omwille van een probleem met de Ferrari-motor.

Lewis Hamilton profiteerde ervan om zijn achterstand tot minder dan een seconde te verkleinen. Hamilton kon daardoor DRS gebruiken maar Leclerc verweerde zich enorm sterk en kon ondanks het motorprobleem voor Hamilton blijven.

Lando Norris was ondertussen eveneens bezig aan een erg sterke race maar de jonge Brit zijn pitstop verliep problematisch waardoor hij heel wat tijd verloor.

In ronde 27 kwam vervolgens ook Lewis Hamilton binnen voor zijn pitstop. Uiteraard moest er eerst een tijdstraf van tien seconden uitgevoerd worden en Hamilton kwam als vijfde opnieuw op de baan, virtueel lag hij echter op de derde plaats.

Ferrari reageerde op de pitstop van Hamilton door in ronde 29 Carlos Sainz binnen te roepen. Die pitstop verliep dramatisch slecht door een probleem met de wielmoer links vooraan. Een ronde later volgde ook Charles Leclerc en gelukkig voor hem was dat wel een erg snelle pitstop.

Met nog twintig ronden te gaan passeerde Lewis Hamilton Lando Norris waarmee de zevenvoudig wereldkampioen op de derde plaats kwam te liggen.

Ook in de tweede Ferrari was Carlos Sainz bezig aan een sterke race. De Spanjaard was met Daniel Ricciardo aan het strijden voor de vijfde plaats.

Met nog iets meer dan tien ronden te gaan kreeg Valtteri Bottas te horen dat hij Lewis Hamilton moest laten passeren, teamorders dus bij Mercedes om Hamilton alsnog te proberen laten winnen.

Hamilton knibbelde ronde na ronde aan zijn achterstand op Charles Leclerc. Hamilton was gedurende enkele ronden ongeveer een seconde per ronde sneller dan Leclerc en met nog vijf ronden te gaan naderde Hamilton tot op iets meer dan twee seconden van Leclerc.

We kregen een superspannend slot van de race waarbij Charles Leclerc en Lewis Hamilton voluit gingen in de strijd voor de overwinning.

Hamilton naderder zienderogen op Leclerc, dit tot groot enthousiasme van het Britse publiek.

Uitgerekend in Copse, de bocht waarin het tot een aanrijding kwam tussen Hamilton en Verstappen, passeerde Hamilton ook Charles Leclerc. De Monegask ging net iets te breed en wou duidelijk een eventuele aanrijding zoals tussen Hamilton en Verstappen vermijden.

Lewis Hamilton die uiteindelijk dus toch weet te zegevieren en die een gouden zaak doet in het kampioenschap door maar liefst 26 punten te naderen op Max Verstappen. Charles Leclerc mocht als tweede erg verdienstelijk mee op het podium terwijl Valtteri Bottas het podium vervolledigde.

01Lewis HamiltonMercedes52 laps – 1h42m41.013s2
02Charles LeclercFerrari+3.8712
03Valtteri BottasMercedes+11.1252
04Lando NorrisMcLaren+28.5732
05Daniel RicciardoMcLaren+42.6242
06Carlos SainzFerrari+43.4542
07Fernando AlonsoAlpine+72.0932
08Lance StrollAston Martin+74.2892
09Esteban OconAlpine+76.1622
10Yuki TsunodaAlphaTauri+82.0652
11Pierre GaslyAlphaTauri+85.3273
12George RussellWilliams+1 lap2
13Antonio GiovinazziAlfa Romeo+1 lap2
14Nicholas LatifiWilliams+1 lap2
15Kimi RäikkönenAlfa Romeo+1 lap2
16Sergio PérezRed Bull+1 lap4
17Nikita MazepinHaas+1 lap2
18Mick SchumacherHaas+1 lap2
19Sebastian VettelAston MartinDNF3
20Max VerstappenRed BullDNF0

Profiteer nu van grote kortingen op Bol.com !
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Bol 7 daagse 2022Bol 7 daagse 2022

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Bol 7 daagse 2022Bol 7 daagse 2022