GP van Hongarije: Hamilton wint titanenstrijd met Verstappen

Lewis Hamilton heeft op de Hungaroring een titanenstrijd met Max Verstappen gewonnen. Sebastian Vettel vervolledigde het podium op ruime afstand.

Max Verstappen mocht voor het eerst ooit van op de polepositie vertrekken. Verstappen kende een redelijke start maar Valtteri Bottas en Lewis Hamilton kenden een goede start.

Beide Mercedes-rijders gingen de strijd met elkaar aan waardoor Verstappen aan de leiding kon blijven. Hamilton probeerde Bottas buitenom in te halen en er was contact. Bottas zijn voorvleugel raakte beschadigd en de Fin viel terug naar de vijfde plaats.

In de zesde ronde kwam Bottas alsnog binnen voor een nieuwe voorvleugel. De pitstop duurde meer dan veertien seconden waardoor Bottas terugviel naar de allerlaatste plaats.

Verstappen had ondertussen iets meer dan twee seconden voorsprong op Hamilton, beide Ferrari’s volgden op zo’n tiental seconden van de Nederlander.

Daniel Ricciardo was van op de laatste plaats bezig aan zijn inhaalrace. De Australiër reed na een twaalf ronden op de zestiende plaats.

In ronde 19 zagen we een zeer intense en mooie strijd tussen Toro Rosso-rijders. Albon en Kvyat reden gedurende enkele bochten zijn aan zij en het was uiteindelijk Kvyat die het haalde.

Ongetwijfeld zal Haas F1-teambaas Guenther Steiner deze beelden aan zijn twee rijders tonen. Zij slagen er immers zelden in om onderling te strijden zonder elkaar te raken.

In ronde 25 kwam Max Verstappen binnen voor een nieuw setje banden. Verstappen viel terug naar de tweede plaats terwijl Lewis Hamilton in zijn Mercedes nog enkele ronden buiten bleef. Bij Mercedes probeerden ze er zo voor te zorgen dat Hamilton later in de race ‘versere’ banden had.

Bij het ingaan van ronde 32 zocht ook Lewis Hamilton einde de pits op voor een nieuw setje banden. De Brit kwam een kleine zes seconden achter Verstappen opnieuw de baan op.

Hamilton zette meteen een kanontijd neer. In zijn Mercedes was hij meteen meer dan twee seconden sneller tijdens een rondje en hij dichtte de kloof met Verstappen op amper iets meer dan twee ronden.

Hamilton bouwde stelselmatig zijn aanval op Verstappen op. In zijn Mercedes ging hij naast Verstappen maar Hamilton moest breed gaan naast de baan. Verstappen bleef zo aan de leiding van de race maar Hamilton voerde enkele ronden nadien de druk op Verstappen opnieuw op.

Met nog twintig ronden te gaan had Hamilton de kloof teruggebracht tot amper één seconde maar plots ging de Brit binnen voor een tweede pitstop. Op nieuwe medium-banden kwam Hamilton op twintig seconden van Verstappen opnieuw de baan op.

Teamgenoot Valtteri Bottas, die aan een serieuze inhaalrace bezig was reed met nog zo’n zeventien ronden te gaan ondertussen als negende in de punten.

Hamilton probeerde te naderen op Verstappen maar lag met nog twaalf ronden te gaan op zo’n veertien seconden van Verstappen. Wat verderop in het rijdersveld zagen we een intense strijd tussen Ricciardo en Magnussen.

Hamilton reed ondertussen de ene snelste ronde na de andere. In zijn Mercedes naderde hij zo’n 1,3. à 1,6 seconde per ronde op Verstappen. Kregen we dan toch in de slotronden nog een strijd om de overwinning?

Met nog zo’n zes ronden te gaan liet Max Verstappen over de boordradio weten dat zijn banden ‘dood’ zijn. De Nederlander leek een vogel voor de kat te worden.

Nog vijf ronden en Lewis Hamilton kwam aansluiten onder de achtervleugel van Verstappen. Hamilton was in zijn Mercedes veel sneller dan Verstappen en haalde de Nederlander met nog vier ronden te gaan in.

Verstappen deed nogmaals zijn beklag over de banden en vertelde dat hij op dit setje banden niet kon finishen. Red Bull riep Verstappen dan ook nogmaals binnen en de Nederlander kon zo proberen om voor de snelste ronde te gaan.

Ondertussen was ook Sebastian Vettel komen aansluiten bij teamgenoot Charles Leclerc. De Duitser ging voorbij aan Leclerc en scoorde zo een podiumplaats, achter Hamilton en Verstappen.

Hamilton won dus de titanenstrijd met Max Verstappen en vergroot zo aanzienlijk zijn voorsprong in de wk-tussenstand. Valtteri Bottas finishte immers pas als achtste.

1. L. Hamilton Mercedes 1:35:03.796
2. M. Verstappen Red Bull +17.796
3. S. Vettel Ferrari +1:01.433 +43.637
4. C. Leclerc Ferrari +1:05.250 +3.817
5. C. Sainz Jr. McLaren +1 ronde
6. P. Gasly Red Bull +1 ronde
7. K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
8. V. Bottas Mercedes +1 ronde
9. L. Norris McLaren +1 ronde
10. A. Albon Toro Rosso +1 ronde
11. S. Pérez Racing Point +1 ronde
12. N. Hulkenberg Renault +1 ronde
13. K. Magnussen Haas +1 ronde
14. D. Ricciardo Renault +1 ronde
15. D. Kvyat Toro Rosso +2 ronden
16. G. Russell Williams +2 ronden
17. L. Stroll Racing Point +2 ronden
18. A. Giovinazzi Alfa Romeo +2 ronden
19. R. Kubica Williams +3 ronden

Opgaves:
20. R. Grosjean Haas +21 ronden
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:40:”Hamilton_mercedes_hongarije_headline.jpg”;}
Lewis Hamilton heeft op de Hungaroring een titanenstrijd met Max Verstappen gewonnen. Sebastian Vettel vervolledigde het podium op ruime afstand.

Profiteer vandaag van uitzonderlijke aanbiedingen bij Bol.com!!!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022