GP van Hongarije: Lewis Hamilton behaalt dominante overwinning

Lewis Hamilton heeft met sprekend gemak de GP van Hongarije op zijn naam geschreven. Max Verstappen en Valtteri Bottas vervolledigden het podium.


Al voor aanvang van de GP van Hongarije kregen we spektakel want op een natte Hungaroring schoof Max Verstappen tijdens een agressief rondje richting de startgrid in de bandenmuur.


De mecaniciens van Red Bull mochten vervolgens hard aan het werk om de kapotte ophanging van Verstappen zijn F1-bolide te vervangen gelukkig voor Verstappen kon hij alsnog aan de race beginnen.

Lewis Hamilton bleef bij de start comfortabel aan de leiding terwijl teamgenoot Valtteri Bottas een barslechte start maakte en terugviel naar de zesde plaats. Verstappen zagen we meteen opschuiven naar de tweede plaats.


In ronden vier en vijf kwam bijna het ganse rijdersveld binnen om over te schakelen op droogweerbanden. Dat was ook nodig want de Hungaroring was ondertussen snel aan het opdrogen. De rijders kregen echter te horen dat er een kwartier later opnieuw regen werd voorspeld.


Vanaf ronde 15 kregen we een geweldig gevecht tussen Charles Leclerc, Alex Albon en Sebastian Vettel in de tweede Ferrari. Leclerc verweerde zich hevig maar na vier ronden moest de Monegask zich gewonnen geven.

Leclerc zat in ronde 21 door zijn banden heen en moest binnenkomen voor een nieuw setje harde banden. Leclerc viel daardoor terug naar de vijftiende plaats en moest nu hopen dat de regen toch nog enige tijd weg zou blijven.


In ronde 31 zagen we Sebastian Vettel enigszins verrassend een pitstop maken voor nieuwe banden, toch wel een risico dat werd genomen gezien de voorspelde regen. Ondertussen zagen we Leclerc in de tweede Ferrari een schitterend gevecht voeren met Lando Norris in de McLaren.


Valtteri Bottas volgde even later het voorbeeld en pitte halverwege de race voor een nieuw setje medium banden. De Fin kwam als vierde opnieuw de baan op.

Ook Max Verstappen kwam in ronde 37 binnen en ondanks de regendruppels die begonnen te vallen bleef iedereen op droogweerbanden, inclusief Lewis Hamilton die een ronde later voor een setje medium banden opteerde en na zijn pitstop aan de leiding bleef.


Met nog twintig ronden te gaan was Valtteri Bottas volop aan het pushen om Verstappen in te halen maar de Fin besloot om nog een nieuw setje harde banden te halen. Na zijn pitstop kwam de Fin opnieuw als derde de baan op. Over eventuele regen was er ondertussen helemaal geen sprake meer.

Een duidelijke keuze voor zekerheid wat de banden betreft maar Bottas lag daardoor wel meer dan twintig seconden achter Verstappen. Bottas trapte op een nieuw setje banden echter fors het gaspedaal in en naderde zo erg snel op Verstappen.

Wat verderop het rijdersveld kwamen beide Ferrari’s in moeilijkheden. Charles Leclerc verloor de strijd met Sainz om het laatste wk-punt terwijl Vettel in vijfde positie onder druk werd gezet door Alex Albon.


Met nog vier ronden te gaan kwam Lewis Hamilton binnen voor een nieuw setje zachte banden. Hamilton bleef gewoon aan de leiding van de race en hoopte ongetwijfeld om op het nieuw setje banden de snelste ronde te rijden en een extra wk-punt te scoren.


Bottas naderde in de tweede Mercedes ondertussen razendsnel op Max Verstappen, met nog één ronde te gaan bevond Bottas zich binnen de seconde van Verstappen. Voor Bottas duurde de race echter een ronde te kort om Verstappen te kunnen inhalen.

Een erg dominante overwinning dus voor Lewis Hamilton, die voor de achtste keer de GP van Hongarije op zijn naam weet te schrijven en daarmee het record van acht overwinningen van Michael Schumacher tijdens de GP van Frankrijk evenaart.

Max Verstappen weet ondanks een crash richting de startgrid alsnog als tweede te finishen, vlak voor Valtteri Bottas die het podium van de Hongaarse GP vervolledigde.
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:41:”hamilton_hongarije_mercedes_headline.jpeg”;}
Lewis Hamilton heeft met sprekend gemak de GP van Hongarije op zijn naam geschreven. Max Verstappen en Valtteri Bottas vervolledigden het podium.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner