GP van Hongarije: Max Verstappen op dominante wijze naar nieuwe overwinning, Red Bull vestigt nieuw F1-record

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft op de Hungaroring op erg vlotte wijze de GP van Hongarije gewonnen. Lando Norris en Sergio Perez vervolledigden het podium. Met een twaalfde opeenvolgende overwinning vestigt Red Bull een nieuw F1-record.

Voorafgaand aan het begin van de race werd er veel verwacht van de start. Lewis Hamilton en Max Verstappen startten immers samen van op de eerste startrij en dat levert meestal vuurwerk op. Verstappen startte beter dan Hamilton en hij ging meteen voorbij aan Hamilton. De Brit dreigde wel even terug maar viel vervolgens zelfs verder terug naar de vierde plaats.

Guanyu Zhou maakte op zijn beurt dan weer een dramatisch slechte start. De Chinees kwam slecht weg, zag heel wat wagens rondom hem voorbij gaan en gaf vervolgens bij het aanremmen een tikje aan Daniel Ricciardo. De onfortuinlijke Ricciardo werd vooruit geduwd waardoor ook beide Alpines tegen elkaar reden. Voor Pierre Gasly en Esteban Ocon zat de GP van Hongarije erop en het Alpine F1 team kon al meteen inpakken voor de GP van België. Guanyu Zhou kreeg een tijdstraf van vijf seconden voor zijn aanrijding, een schrale troost voor zijn slachtoffers.

In ronde 17 kwam Lewis Hamilton als eerste van de wagens vooraan binnen voor zijn pitstop, een voorbeeld dat vervolgens gevolgd werd door beide McLarens. Lando Norris pitte als eerste van beide McLarens en bleef daarmee voor Piastri op de baan.

In ronde 24 kwam ook Max Verstappen als raceleider binnen. Een probleemloze pitstop voor Verstappen was het resultaat dat de Red Bull-pitcrew afleverde. Verstappen bleef dan ook aan de leiding voor Perez die zijn eerste pitstop nog moest afwerken.

Even later volgde ook Perez voor zijn pitstop, de Mexicaan viel terug van de tweede naar de zevende plaats. Verstappen reed comfortabel aan de leiding voor beide McLarens.

Op zijn nieuw setje medium banden kon Sergio Perez meteen beginnen jagen op Carlos Sainz. De Spanjaard kon even weerwerk bieden maar Perez was duidelijk sneller dan de Spanjaard.

In ronde 43 zagen we de pitcrew van Red Bull opnieuw schitterend werk afleveren. In amper 1,9 seconden werden de banden van Perez zijn F1-bolide gewisseld, een nieuw seizoensrecord.

Bij Ferrari kreeg Charles Leclerc een tijdstraf van vijf seconden omdat hij net iets te laat afremde bij het binnenrijden van de pitlane. Die tijdstraf zou Leclerc aan het einde van de race duur te staan kunnen komen. Perez op zijn beurt was dan weer bezig om de druk op Oscar Piastri in de McLaren op te voeren. De Mexicaan had zijn zinnen gezet op een podiumplaats.

In ronde 47 zette Perez de aanval in op Oscar Piastri, de Australiër bood hevig weerwerk maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven.

Max Verstappen kwam in ronde 52 binnen voor zijn laatste pitstop. Verstappen bleef comfortabel aan de leiding van de race.

Met nog zo’n tien ronden te gaan leek Verstappen probleemloos naar de overwinning te rijden. Daarachter was het vooral uitkijken naar de strijd om de tweede plaats. Slaagde Sergio Perez er nog in om Lando Norris de tweede plaats af te snoepen?

Perez leek echter te veel van zijn banden te hebben gevraagd en het was uiteindelijk Lewis Hamilton die ronde na ronde leek te naderen op de Mexicaan. Hamilton was zo’n seconde per ronde sneller dan Perez en met nog vier ronden te gaan reed Hamilton op 3,3 seconde van Perez. Verstappen had ondertussen zo’n 28 seconden voorsprong op Lando Norris.

George Russell passeerde ondertussen Carlos Sainz en schoof vervolgens niet alleen op naar de zevende plaats maar eigenlijk ook naar de zesde want Charles Leclerc had een tijdstraf van vijf seconden.

Max Verstappen reed uiteindelijk probleemloos naar de overwinning, Lando Norris finishte in de McLaren op meer dan dertig seconden van Verstappen op de tweede plaats. Sergio Perez vervolledigde het podium terwijl polesitter Lewis Hamilton genoegen moest nemen met de vierde plaats.

Daniel Ricciardo beleefde dan weer, ondanks dat hij tijdens de start werd aangereden, een solide race. De Australiër finishte na een sterke race als dertiende en versloeg daarmee meteen ook teamgenoot Yuki Tsunoda. Een pitstop minder maar een mooie comeback van Ricciardo.

Met twaalf opeenvolgende overwinningen vestigt Red Bull een nieuw F1-record. Binnen een week is er de GP van België op het circuit van Spa-Francorchamps. U mag raden wie er daar de grote favoriet voor de overwinning is …

01Max VerstappenRed Bull70 tours1
02Lando NorrisMcLaren+33.7311
03Sergio PérezRed Bull+37.6031
04Lewis HamiltonMercedes+39.1341
05Oscar PiastriMcLaren+62.52721
06George RussellMercede+65.8251
07Charles LeclercFerrari+70.3171
08Carlos SainzFerrari+71.0731
09Fernando AlonsoAston Martin+75.7091
10Lance StrollAston Martin+1 tour2
11Alex AlbonWilliams+1 tour2
12Valtteri BottasAlfa Romeo+1 tour2
13Daniel RicciardoAlphaTauri+1 tour2
14Nico HülkenbergHaas+1 tour2
15Yuki TsunodaAlphaTauri+1 tour2
16Guanyu ZhouAlfa Romeo+1 tour2
17Kevin MagnussenHaas+1 tour2
18Logan SargeantWilliamsDNF2
19Esteban OconAlpineDNF1
20Pierre GaslyAlpineDNF1