GP van Japan: Max Verstappen zegeviert op dominante wijze, Red Bull is constructeurskampioen!

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Na het teleurstellend raceweekend in Singapore heeft Max Verstappen op het circuit van Suzuka op indrukwekkende wijze teruggeslagen door op dominante wijze de GP van Japan op zijn naam te schrijven. Door de overwinning van Max Verstappen is Red Bull meteen ook zeker van de constructeurstitel.

Max Verstappen mocht de race van op de polepositie aanvatten maar al de Japanners in de tribunes waren er uiteraard ook om thuisrijder Yuki Tsunoda aan te moedigen.

Beide McLarens startten erg goed terwijl Max Verstappen net iets minder goed wegkwam. Verstappen slaagde er net in om beide McLarens voor te blijven. Wat verderop in het rijdersveld zagen we niet alleen contact tussen Sergio Perez en Lewis Hamilton maar ook drie à vier wagens met elkaar in contact komen.

We kregen dan ook meteen de safety car op de baan. Er lagen immers erg veel brokstukken op de baan.

Na enkele rondjes achter de safety car kregen we al snel een herstart en daarbij wachtte Max Verstappen erg slim tot aan de chicane voor start/finish om opnieuw volgas te gaan.

Na de herstart kregen we een intens duel tussen de twee Mercedes-rijders die wiel-aan-wiel de chicane inreden. George Russell viel Lewis Hamilton aan, ging voorbij, maar Hamilton counterde met hulp van de slipstream op het rechte stuk.

Even later zagen we Valtteri Bottas plots naast de baan staan. De Fin werd getorpedeerd door Logan Sargeant en kende geen al te leuk begin van de race. Bottas probeerde nog wel door te rijden en een pitstop te maken maar zou uiteindelijk toch moeten opgeven.

Het leek de race van de aanrijdingen wel want even later kwam het ook tot contact tussen Sergio Perez en Kevin Magnussen. Pijnlijk voor Haas dat ieder wk-punt kan gebruiken en Sergio Perez werd bestraft met een tijdstraf van vijf seconden voor de aanrijding. Perez moest ook binnenkomen voor een nieuwe voorvleugel.

Na zijn pitstop werd Perez ook nog eens onderzocht voor een inbreuk tijdens de virtuele safety car-fase die volgde maar uiteindelijk volgde voor Perez een opgave. Het slot van een erg incidentrijke race van Perez.

In ronde 16 kregen we opnieuw een intens duel tussen Lewis Hamilton en George Russell. Hamilton ging breed en door het zand en had daardoor wat minder grip. Russell probeerde een aanval op Hamilton maar die ging breed in de ‘Spoon-corner’. Bewust of niet? De stewards noteerden het incident maar besloten niet in te grijpen.

Even later leek Lewis Hamilton terug beter in zijn ritme te zitten en ging hij Fernando Alonso ter hoogte van de befaamde 130R voorbij.

Na Valtteri Bottas en Sergio Perez gaf ook Lance Stroll in zijn Aston Martin F1-bolide op. Opnieuw een weekend om snel te vergeten voor Lance Stroll.

Ook Alex Albon moest even later opgeven. Heel wat opgaves tijdens de GP van Japan.

In ronde 34 kregen we opeens de garage van Red Bull in beeld en Sergio Perez die opnieuw in de wagen zat. Het leek erop dat ze de Mexicaan opnieuw op de baan gingen sturen.

Perez zat heel wat ronden in de wagen maar uiteindelijk werd hij toch opnieuw de baan op gestuurd. Lang duurde dat echter niet want hij kreeg al snel te horen dat hij moest terugkeren en opnieuw moest ‘opgeven’. Oscar Piastri zagen we ondertussen voorbij gaan aan George Russel, waarmee de Australiër op virtueel op het podium stond.

In ronde 45 ging Charles Leclerc op indrukwekkende wijze voorbij aan George Russel. Leclerc op de vierde plaats en dat is belangrijk voor de onderlinge strijd tussen Ferrari en Mercedes in het constructeurskampioenschap.

Hamilton vond ondertussen aansluiting bij George Russell. De teamgenoten leken elkaar wat op te houden terwijl Carlos Sainz kwam aansluiten. Russell kreeg de opdracht om Hamilton te laten passeren.

Carlos Sainz ging vervolgens snel voorbij aan George Russell die weinig weerwerk kon bieden tegenover Sainz. Opnieuw belangrijk in de onderlinge strijd tussen Mercedes en Ferrari.

Max Verstappen reed met grote voorsprong richting de overwinning. Lando Norris en Oscar Piastri zorgden voor een dubbel McLaren-podium en heel wat punten.

Dolle vreugde bij McLaren maar ook bij Red Bull want ondanks de uitvalbeurt van Sergio Perez kroont Red Bull zich met nog zes raceweekends te gaan tot constructeurskampioen.

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023