GP van Las Vegas: Max Verstappen wint met hulp van de safety car

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft de GP van Las Vegas gewonnen. De race werd gekenmerkt door enkele incidenten en safety cars die uiteindelijk Charles Leclerc en Ferrari de overwinning lijken te hebben gekost. Leclerc moest genoegen nemen met een tweede plaats terwijl Sergio Perez het podium vervolledigde.

Charles Leclerc startte van op de pole maar Max Verstappen kwam iets beter weg. Leclerc ging aan de buitenkant als eerste de bocht in maar Verstappen dook binnendoor en dwong Leclerc naast de baan. Verstappen nam de leiding, voor Leclerc, terwijl er daarachter verschillende rijders in de fout ging of contact met elkaar maakten.

Fernando Alonso spinde en Valtteri Bottas reed tegen Alonso waarna hijzelf ook nog eens werd aangereden door Perez. Ook Carlos Sainz spinde en Lewis Hamilton kwam ook niet zonder problemen uit de eerste bocht.

In ronde 4 kregen we plots een safety car nadat Lando Norris uit het niets leek te crashen. De Brit schoof tegen hoge snelheid tegen de TecPro-barriers. Alles was oké met Norris en van de safety car maakten enkele rijders gebruik om een pitstop te maken.

Een terugblik op de aanrijdingen en incidenten tijdens de start tonen waarom er zoveel brokstukken op de baan lagen.

Max Verstappen bleef bij de herstart vlot aan de leiding van de race maar Verstappen kreeg uiteindelijk een tijdstraf van vijf seconden voor het bij de start naast de baan duwen van Charles Leclerc.

Na de herstart was Oscar Piastri in de enige McLaren die nog in de race zat stevig aan het strijden voor positie. De Australiër was bezig aan een sterke race.

Charles Leclerc was ondertussen snel de kloof met Max Verstappen aan het dichtrijden. In ronde 16 zette Leclerc de aanval in op Verstappen en veroverde hij de leiding in de race, dit tot dolle vreugde van het publiek in de tribunes.

Een ronde later kwam het tot contact tussen Oscar Piastri en Lewis Hamilton, die laatste kreeg daardoor een lekke band en moest de pits opzoeken.

Wat verderop het rijdersveld zagen we ook enkele mooie gevechten, onder andere tussen George Russell, Fernando Alonso en Max Verstappen.

Halverwege de race kwam het tijdens dat gevecht tot een aanrijding tussen George Russell en Max Verstappen. Verstappen probeerde Russell in te halen maar die stuurde plots in beschadigde zijn wagen serieus. Verstappen deed zijn beklag over de boordradio en uiteindelijk werd Russell door de stewards bestraft met een tijdstraf van vijf seconden.

Veel brokstukken op de baan en daardoor kregen we een safety car. Pech voor Charles Leclerc die net was gestopt en op weg leek naar de overwinning.

Sergio Perez reed op nieuwere banden nu immers achter Charles Leclerc en daarmee leek de Mexicaan nu opeens de grote favoriet voor de overwinning.

Bij de herstart bleef Leclerc aan de leiding in de race maar enkele ronden verder slaagde Perez er op de nieuwere banden al snel in om Leclerc te passeren.

Tussen de beide Alpine-rijders kwam het ondertussen tot een gevecht dat Esteban Ocon won van Pierre Gasly.

Enkele ronden later slaagde Charles Leclerc erin om een aanval in te zetten op Sergio Perez en de leiding in de race opnieuw te veroveren.

Max Verstappen ging even later eveneens voorbij aan Sergio Perez en de drievoudig wereldkampioen kon de kloof met Leclerc beginnen wegwerken om vervolgens de Monegask aan te vallen voor de leiding in de race.

Een ronde later kon Max Verstappen al meteen de aanval inzetten op Leclerc en de leiding in de race veroveren. Ondanks de vele incidenten Verstappen dus toch aan de leiding van de race en op weg naar de overwinning.

Sergio Perez kon op zijn beurt Leclerc onder druk beginnen zetten die op oudere banden stond.

Leclerc ging even later even in de fout en Perez veroverde de tweede plaats in de race.

Verstappen bouwde een kloofje uit en leek onbedreigd richting de overwinning te kunnen rijden maar Sergio Perez was nog niet helemaal zeker van zijn tweede plaats. Charles Leclerc bleef immers in het spoor van Perez.

Charles Leclerc vond aansluiting bij Perez en in de allerlaatste ronde zette hij de aanval in op Sergio Perez voor de tweede plaats. Leclerc slaagde erin om Perez te passeren en de tweede plaats op het podium te veroveren. Leclerc nam daarmee toch nog wat revanche voor pech met het moment waarop de safety car op de baan kwam.

Max Verstappen won de race, voor Charles Leclerc en Sergio Perez die het podium vervolledigden. Verstappen begon tijdens zijn ereronde zelfs ‘Viva Las Vegas!’ te zingen.

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023