GP van Mexico: Max Verstappen boekt vlotte overwinning, Hamilton beperkt de schade

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft op redelijk eenvoudige wijze de GP van Mexico gewonnen. Lewis Hamilton beperkte met een tweede plaats de schade terwijl Sergio Perez met zijn derde plaats het Mexicaanse thuispubliek in extase bracht.

Tijdens de start kwam Lewis Hamilton net iets beter weg dan Valtteri Bottas, beide Mercedes-rijders reden naast elkaar op het erg lange rechte stuk maar Max Verstappen slaagde er toch in om Bottas en Hamilton te passeren en de leiding in de race te veroveren.

Voor Bottas moest het ergste dan nog komen want de Fin werd in de eerste bocht door Ricciardo aangetikt en spinde. Bottas viel daardoor terug naar de achttiende plaats. Er waren echter nog enkele aanrijdingen en touchés, uiteindelijk moesten Mick Schumacher en Yuki Tsunoda opgeven. We kregen dan ook de safety car op de baan.

Bij de herstart zou Lewis Hamilton een nieuwe kans krijgen om de leiding in de race te veroveren maar Verstappen ging in het stadion-gedeelte al vroeg op het gas en slaagde hij er zo in om probleemloos aan de leiding te blijven.

Vervolgens kregen we de mooiste gevechten in het middenveld te zien. Kimi Raikkonen en Fernando Alonso gingen George Russell voorbij, de jonge Brit kon in de Williams duidelijk geen vuist maken tegenover de wagens achter hem.

Ook bij McLaren moesten ze vol aan de bak om nog te proberen in de punten te geraken. Broodnodige punten in de strijd met Ferrari om de derde plaats in het kampioenschap.

Valtteri Bottas had ongetwijfeld hetzelfde doel voor Mercedes maar de Fin beet zijn tanden stuk op Daniel Ricciardo.

Vooraan leek Lewis Hamilton nu al zijn meerdere te erkennen in Max Verstappen en zich neer te leggen bij een nederlaag.

Hamilton leek zich dan ook steeds meer te focussen op het verdedigen van zijn tweede plaats tegenover Sergio Perez in de tweede Red Bull F1-bolide.

Bij Mercedes leken ze te reageren door Lewis Hamilton als eerste van de toppers binnen te roepen, een snelle en probleemloze pitstop voor Hamilton.

Max Verstappen kwam niet meteen binnen, Red Bull wachtte enkele ronden om de Nederlander binnen te roepen voor zijn eerste en enige pitstop.

Door de pitstop van Max Verstappen kwam Sergio Perez aan de leiding van de race en reed de Mexicaan zich in de geschiedenisboeken. Perez werd zo immers de allereerste Mexicaan die een ronde aan de leiding reed tijdens een F1-race in Mexico.

Perez ging nog lang door en kwam pas met nog dertig ronden te gaan binnen voor een nieuw setje banden. Opnieuw een vlotte pitstop bij Red Bull en Perez kwam als derde opnieuw de baan op.

Bottas zat nog steeds vast achter Daniel Ricciardo en bij Mercedes besloten ze om de Fin binnen te roepen. De pitstop van Bottas verliep echter niet goed want de band links vooraan kwam niet meteen van de wagen.

Ondertussen had Sergio Perez slechts één missie: de kloof met Lewis Hamilton dichten en proberen de tweede plaats van Hamilton af te snoepen.

Hamilton had ondertussen blijkbaar zo weinig van de Mercedes-pitmuur gehoord dat hij even polste of er nog leven was in de garage van Mercedes.

Ondertussen was Perez bezig om de kloof met Lewis Hamilton redelijk vlot te dichten. Het zag er naar uit dat het Mexicaanse thuispubliek zich mocht opmaken voor een mooi gevecht tussen Hamilton en Perez.

Met nog iets meer dan tien ronden te gaan kwam Perez aansluiten bij Sergio Perez, het Mexicaanse publiek schreeuwde het uit.

Sergio Perez zette alles op alles om Lewis Hamilton onder druk te zetten en te proberen de tweede plaats in de race af te nemen van Hamilton.

Hamilton en Perez kregen allebei af te rekenen met verkeer, jammer want de strijd tussen beide heren werd zo verstoord.

Vooraan controleerde Max Verstappen de race en leek de Nederlander op weg naar een eenvoudige overwinning.

Bij Mercedes besloten ze ondertussen om Bottas opnieuw binnen te roepen voor een setje zachte banden. Mercedes ging zo proberen om Bottas het punt voor de snelste ronde dat Max Verstappen in handen had te laten afnemen. Dat leek niet meteen te lukken en bij het ingaan van de voorlaatste ronde kreeg Bottas nogmaals een setje zachte banden.

Bottas slaagde er zo alsnog in om de snelste ronde van de race te rijden. Weg punt voor Max Verstappen, al kreeg Bottas het zelf niet want hij finishte buiten de top tien.

Max Verstappen controleerde de race tot aan de finish en won op redelijk eenvoudige wijze de race. Lewis Hamilton beperkte de schade met een tweede plaats terwijl Sergio Perez het Mexicaanse publiek in extase bracht met zijn derde plaats. Door zijn overwinning verstevigt Max Verstappen zijn leidersplaats in het kampioenschap.

1Max VerstappenRed Bull71 laps – 1:38:39.086s1
2Lewis HamiltonMercedes+ 16.555s1
3Sergio PérezRed Bull+ 17.752s1
4Pierre GaslyAlphaTauri+ 63.845s1
5Charles LeclercFerrari+ 81.037s1
6Carlos SainzFerrari+ 1 lap1
7Sebastian VettelAston Martin+ 1 lap1
8Kimi RäikkönenAlfa Romeo+ 1 lap1
9Fernando AlonsoAlpine+ 1 lap1
10Lando NorrisMcLaren+ 1 lap1
11Antonio GiovinazziAlfa Romeo+ 1 lap1
12Daniel RicciardoMcLaren+ 1 lap2
13Esteban OconAlpine+ 1 lap1
14Lance StrollAston Martin+ 2 laps2
15Valtteri BottasMercedes+ 2 laps4
16George RussellWilliams+ 2 laps1
17Nicholas LatifiWilliams+ 2 laps2
18Nikita MazepinHaas+ 3 laps2
Mick SchumacherHaasDNF0
Yuki TsunodaAlphaTauriDNF0
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022