GP van Mexico: Max Verstappen wint en verbreekt opnieuw een record

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft op redelijk eenvoudige wijze de GP van Mexico gewonnen. Voor Verstappen is het zijn veertiende overwinning dit seizoen, een nieuw record.

Max Verstappen startte goed van op de pole en slaagde er richting de eerste bocht in om zijn leiderspositie te verdedigen. George Russell probeerde wel even aan te vallen maar bekocht dat meteen waardoor Hamilton kon opschuiven naar de tweede plaats.

We kregen vervolgens een beginfase van de race waarin weinig gebeurde maar waarin Max Verstappen ook niet echt kon wegrijden van Lewis Hamilton.

Wel zagen we Pierre Gasly Lance Stroll naast de baan duwen, de Fransman kreeg een tijdstraf van vijf seconden voor zijn hard manoeuvre tegenover Stroll.

In ronde 22 begonnen de wagens vooraan de pits op te zoeken, Sergio Perez kwam als eerste aan de beurt. Max Verstappen volgde in ronde 26.

Na zijn pitstop werd Sergio Perez aangevuurd door het thuispubliek om te proberen Lewis Hamilton te gaan opjagen, de Mexicaan ging echter eerst voorbij aan Leclerc voor de vijfde plaats.

In de Mercedes-garage begonnen ze langzaam aan steeds meer te geloven in hun kansen op een mogelijke overwinning. Vooral Angela Cullen kruiste de vingers voor haar poulain Lewis Hamilton.

Hamilton maakte in ronde 30 zijn pitstop terwijl George Russell aan de leiding van de race kwam te liggen en doorging tot ronde 36. Verstappen kwam daardoor opnieuw aan de leiding van de race te liggen.

Maar stond Verstappen op een éénstopper of een tweestopper? Het was een cruciale vraag die beantwoord moest worden, ondertussen viel er op de baan maar weinig spektakel te noteren.

Met nog exact twintig ronden te gaan reed Verstappen aan de leiding, op 9,6 seconde gevolgd door Lewis Hamilton. Sergio Perez reed al ronden lang op iets meer dan anderhalve seconde van Lewis Hamilton maar leek die kloof niet te kunnen dichten.

In ronde 51 kwam het tot een redelijk ‘knullig’ contact tussen Guanyu Zhou en Daniel Ricciardo waarbij de Australiër de Chinees aantikte. Zhou sukkelde terug naar de pits waar hij moest opgeven, Daniel Ricciardo kreeg een tijdstraf van tien seconden voor de aanrijding.

Met nog tien ronden te gaan had Verstappen zo’n twaalf seconden voorsprong op Hamilton. Verstappen ging duidelijk voor een strategie met slechts één pitstop, net als dat Hamilton dat deed. Het zag er dus naar uit dat Verstappen vooral moest zorgen dat hij op zijn setje medium banden zonder problemen de finish wist te halen.

Voor een beetje spektakel moesten we naar het middenveld waar Daniel Ricciardo probeerde om een voorsprong van tien seconden op Esteban Ocon uit te bouwen, wat overeenkomt met zijn tijdstraf.

In ronde 65 kregen we nog even een virtuele safety car omdat de motor in Fernando Alonso zijn Alpine F1-bolide de geest gaf, dit tot grote frustratie van de Spanjaard.

Uiteindelijk slaagde Max Verstappen om op redelijk eenvoudige wijze naar de overwinning te rijden. Voor Max Verstappen is het zijn veertiende overwinning dit seizoen, waarmee hij het record van Sebastian Vettel en Michael Schumacher verbreekt. Lewis Hamilton en Sergio Perez vervolledigden het podium.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print