GP van Nederland: Max Verstappen verovert de pole en zorgt voor een ‘Hollands feestje’

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

In een spannende en incidentrijke kwalificatie is Max Verstappen er op het circuit van Zandvoort in geslaagd om de polepositie voor de GP van Nederland te veroveren. Lando Norris kwalificeerde zich in de McLaren mee op de eerste startrij. Na het veroveren van de pole door Verstappen ontstond in Zandvoort een ‘Hollands feestje’.

Nadat het tijdens de laatste oefensessie regende werd er ook voor de kwalificatie regen voorspeld. Vlak voor aanvang van de kwalificatie waren er aan de horizon regenwolken te zien en de rijders gingen dan ook zo snel mogelijk de baan op.

Op de intermediates zagen we verschillende rijders in de fout gaan en dan was het nog niet hevig aan het regenen. Ook Max Verstappen ging door de grindbak maar kwam met de schrik vrij.

Toen Carlos Sainz halverwege Q1 uit de pitlane reed kwam het bijna tot een aanrijding met Oscar Piastri in de McLaren. De Australiër wist Sainz maar net te ontwijken.

Alex Albon was tijdens Q1 verrassend de snelste in de Williams, op een handvol duizendsten gevolgd door Max Verstappen. Charles Leclerc ontsnapte in zijn Ferrari nipt aan een vroegtijdige exit.

Ook in Q2 zagen we de meeste rijders al snel de baan op gaan. Er hingen echter dreigende regenwolken rondom het circuit maar tijdens Q2 bleef het opvallend genoeg droog en zo droogde ook het circuit geleidelijk aan op. We kregen op bepaalde stukken van het circuit zelfs een mooie en droge rijlijn te zien.

Aan het einde van het tweede kwalificatiegedeelte kregen we een erg spannende strijd voor een plaatsje in Q3. Daarbij was Max Verstappen de snelste maar de grote verrassing was de uitschakeling van Lewis Hamilton die niet verder geraakte dan een dertiende tijd.

In Q3 gingen enkele rijders op droogweerbanden de baan op, ook al lag de baan nog niet volledig droog, er was wel een grotendeels droge ideale rijlijn.

Enkele minuten ver in Q3 kregen we een rode vlag nadat Logan Sargeant crashte. Op zijn droogweerbanden ging Sargeant iets naast de droge ideale rijlijn en dat betaalde hij meteen cash. De Amerikaan wist voor de eerste keer door te stoten naar Q3 en zijn crash zet een behoorlijke domper op de ‘feestvreugde’.

We kregen uiteraard een rode vlag en daardoor kon het circuit nog verder opdrogen. Het zorgde ervoor dat de rondetijden meteen een serieuze duik namen toen Q3 werd hervat. Lando Norris reed naar een voorlopig snelste tijd, op zo’n twee tienden gevolgd door teamgenoot Oscar Piastri. Max Verstappen moest tijdens zijn eerste poging genoegen nemen met de derde tijd.

Charles Leclerc veroorzaakte met nog iets meer dan vier minuten op de klok een rode vlag. De Monegask ging breed en crashte tegen de bandenmuur. Een vreemde crash van Leclerc maar het zorgde voor nog wat extra spanning in de strijd om de pole.

Tijdens de ultieme snelle runs reed Max Verstappen naar de polepositie, dit tot dolle vreugde van het thuispubliek dat voor een ‘Hollands feestje’ zorgde. Lando Norris reed zich in de McLaren naar de tweede tijd en een plaats op de eerste startrij. George Russell vervolledigde de top drie.

Opmerkelijk is dat de top zes van de kwalificatie uit zes verschillende teams bestaat. Het belooft dan ook een opwindende race te worden, al lijkt Max Verstappen net als altijd de grote favoriet voor de overwinning.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner