GP van Nederland opnieuw bedreigd: “50 procent kans dat F1-race niet doorgaat”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De terugkeer van de Formule 1 naar Nederland verloopt niet zonder slag of stoot, er is nu ook een kort geding om de race te verhinderen vanwege het milieu.

Nadat onlangs de evenementensector niet te spreken was over het feit dat de GP van Nederland in Zandvoort een camping langs het circuit mag uitbaten, terwijl meerdaagse muziekfestivals verboden zijn door de huidige coronaregels, is er nu een milieuorganisatie die via een kort geding stokken in de wielen wil steken.

De organisatie ‘Mobilisation for the Environment’ van Johan Vollenbroek schat de kans op ongeveer vijftig procent dat de race niet kan doorgaan, dat vertelt hij in het ‘Algemeen Dagblad.’ Volgens Vollenbroek zal de GP van Nederland ongeveer tien keer meer stikstof uitstoten dan de hoeveelheid waarvoor er een vergunning is.

In een vorige procedure, die handelde over de bescherming van de dieren in het natuurpark rond het circuit, oordeelde een rechter dat het evenement ‘van groot openbaar belang voor de topsport’ en een ‘impuls voor de regionale economie en het toerisme’ is.

Maar dat kan bij het huidige kort geding geen geldig argument zijn volgens Vollenbroek, vooral omdat het nu gaat over het overschrijden van de stikstofnormen. 

“Zo’n dwingende reden van groot openbaar belang moet dan eerst langs de Europese Commissie. En dat is niet gebeurd. Wij laten zien dat de stikstofuitstoot toeneemt, terwijl de organisatie beweert van niet. Het wordt voor de rechter een lastige beslissing.”

Vollenbroek is niet aan zijn proefstuk toe en hij verhinderde via zijn organisatie een paar uitbreidingen van boerenbedrijven. Hij heeft dan ook geen medelijden met de organisatoren van de GP van Nederland, volgens hem moeten ze de hand in eigen boezem steken als de rechter donderdag zijn organisatie in het gelijk stelt.

“Het circuit ligt bij een nationaal park, een natuurgebied. Als je het daar wilt houden en bijvoorbeeld niet in Assen, dan weet je dat je risico’s loopt. Nu door de Formule 1-organisatie nadrukkelijk is gekozen voor Zandvoort, is het de eigen schuld als het straks afgeblazen moet worden.”

Hij schaart zich ook achter de evenementensector die zich eerder al afvroeg waarom voor de ene de coronaregels blijkbaar wel toegepast worden en voor de andere niet. 

 “Talloze evenementen mogen door de coronamaatregelen niet doorgaan en dit wel. Dat is meten met twee maten. De hele culturele sector wordt de kop afgehakt en dan mag zo’n Formule 1 wel? Onbegrijpelijk vind ik dat. Het is pure klassenjustitie.”