GP van Qatar: Oscar Piastri verovert polepositie sprintrace, McLaren met beide wagens op eerste startrij

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Het McLaren F1 team heeft tijdens de sprintrace voor een grote verrassing gezorgd door zich voor de sprintrace met beide wagens op de eerste startrij te kwalificeren. Oscar Piastri veroverde de pole terwijl teamgenoot Lando Norris de eerste startrij vervolledigde.

Na de kwalificatie op vrijdag, die de startgrid voor de race op zondag bepaalde, volgde vandaag de sprintkwalificatie die de startgrid voor de sprintrace van vanavond bepaalt. Normaal ging de zogenaamde ‘Sprint Shootout’ om 15u Belgische tijd van start maar omdat Pirelli problemen met haar banden ontdekte werd de sprintkwalificatie uitgesteld naar 15u20.

De zogenaamde ‘piramide-kerbstones’ die op het Losail International Circuit liggen zorgden voor een trillingsfrequentie die de F1-banden intern beschadigde. Daarop werd besloten om een tweetal bochten op het circuit aan te passen maar daardoor werden de F1-piloten plots geconfronteerd met een ‘ander circuit’. Daarom werd beslist dat de F1-piloten om 15u een extra ‘oefensessie’ kregen om gedurende tien minuten zich aan te passen aan de nieuwe baanlimieten.

Net als gisteren tijdens het eerste deel van de kwalificatie sneuvelde Lance Stroll ook vandaag tijdens het eerste deel van de sprintkwalificatie. Stroll was opnieuw bijna een seconde trager dan teamgenoot Fernando Alonso. De Canadees blijft ondermaats presteren en zijn positie komt, ook al is zijn vader mede-eigenaar van Aston Martin, steeds meer onder druk te staan.

In SQ2 reed Lando Norris in de McLaren naar de snelste tijd maar Max Verstappen en Red Bull leken niet voluit te zijn gegaan. We zagen opnieuw heel wat rondetijden geschrapt worden. Ook Lewis Hamilton zag twee rondetijden geschrapt en hij sneuvelde met een twaalfde tijd.

Tijdens SQ3 krijgen de rijders slechts acht minuten om een snelle rondetijd neer te zetten en een gooi te doen naar de polepositie voor de sprintrace. Max Verstappen leek de voorlopige besttijd neer te zetten maar hij zag zijn rondetijd geschrapt omdat de baanlimieten niet gerespecteerd werden.

Daarop gingen beide McLarens achtereenvolgens naar de voorlopig snelste tijd. Ondertussen zag ook Charles Leclerc tot twee keer toe een rondetijd geschrapt worden.

De twee McLarens leken onderling te gaan strijden voor de ‘minipole’ voor de sprintrace. Oscar Piastri verbeterde nog zijn rondetijd en veroverde zo de polepositie voor de sprintrace. Lando Norris leek nog sneller te gaan maar de jonge Brit ging te breed in de laatste bocht. McLaren staat tijdens de sprintrace echter wel met beide wagens op de eerste startrij.

Max Verstappen moest genoegen nemen met de derde tijd maar lijkt zo nog steeds op schema te zitten om zich straks tijdens de sprintrace te verzekeren van zijn derde wereldtitel in de Formule 1.

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023