GP van Saoedi-Arabië: Sergio Perez zegeviert, Max Verstappen finisht na sterke inhaalrace op P2

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Sergio Perez heeft met beide handen zijn kans gegrepen om de GP van Saoedi-Arabië op zijn naam te schrijven. Max Verstappen beperkte na een sterke inhaalrace de schade door als tweede te finishen, Fernando Alonso vervolledigde het podium.

Sergio Perez kende van op de polepositie geen al te beste start en Fernando Alonso ging meteen voorbij aan Perez. Een droomstart voor Alonso maar hij kreeg even later een tijdstraf van vijf seconden omdat hij op de startgrid niet correct zijn plaats had ingenomen.

In de vierde ronde ging Perez al meteen opnieuw voorbij aan Alonso waardoor de Mexicaan opnieuw aan de leiding van de race kwam.

Charles Leclerc en Max Verstappen waren ondertussen begonnen aan hun inhaalrace. Allebei wonnen ze geleidelijk aan de ene na de andere positie.

In ronde 12 ging Max Verstappen al voorbij aan Lewis Hamilton. Hamilton bood maar weinig weerwerk tegenover Verstappen, als zevenvoudig wereldkampioen beseft hij als geen ander dat zijn strijd niet die met Verstappen was.

Amper twee ronden later kwam Verstappen aansluiten bij Charles Leclerc. De Monegask stuurde kort daarna zijn Ferrari de pits in voor een bandenwissel. Beide Ferrari’s voerden een pitstop uit.

Achteraf gezien net iets te vroeg want meteen na die twee pitstops kwam Lance Stroll met zijn Aston Martin F1-bolide stil te staan en kwam de safety car de baan op.

Iedereen die nog geen pitstop had gemaakt profiteerde van de safety car-fase om een pitstop te maken en zo dus minder tijd te verliezen. Ideaal voor Fernando Alonso die ook nog zijn tijdstraf van vijf seconden moest ondergaan.

Bij de herstart na de safety car bleef Sergio Perez aan de leiding van de race. Lewis Hamilton stond op de medium band en kon meteen Carlos Sainz op de harde band inhalen.

Max Verstappen ging achtereenvolgens voorbij aan George Russell en Fernando Alonso. Verstappen lag daardoor halverwege de race op de tweede plaats.

Vooraan dus Perez en Verstappen, afwachten of de Nederlander zou kunnen komen aansluiten bij zijn Mexicaanse teamgenoot. Daarachter Alonso voor het Mercedes-duo George Russell en Lewis Hamilton. Daarbij was het ook uitkijken naar wat Hamilton op de medium band zou kunnen terwijl de andere rijders in de top tien op de harde bandencompound stonden. Bij Williams sloot ondertussen het noodlot toe bij Alex Albon. Gelukkig voor Perez kwam er geen nieuwe safety car.

Met nog vijftien ronden te gaan had Sergio Perez een voorsprong van iets minder dan vijf seconden op Max Verstappen. Cruciaal voor Perez zijn ambities om te kunnen strijden voor de wereldtitel was dat hij zou winnen en Verstappen achter zich zou houden. Afwisselende reden ze allebei om beurten de snelste ronde. Ieder wk-punt is cruciaal in de strijd voor de wereldtitel.

Verstappen, die tijdens de kwalificatie al een probleem had met de aandrijfas, deed zo’n dertien ronden voor het einde van de race zijn beklag over een vreemd geluid bij de aandrijving van zijn wagen tegen hoge snelheid. Opnieuw problemen op de Red Bull F1-bolide van Verstappen?

Met nog tien ronden te gaan was het Sergio Perez, voor Max Verstappen, Fernando Alonso, George Russell, Lewis Hamilton, Carlos Sainz en Charles Leclerc. Opvallend was dat ondanks de mogelijke problemen bij Red Bull beide wagens ondanks een grote voorsprong op Alonso voluit bleven gaan in plaats van gewoon de posities te handhaven.

Tijdens het slot van de race zagen we Kevin Magnussen het laatste wk-punt afsnoepen van Yuki Tsunoda, de Japanner schreeuwde het uit over de boordradio. Vooraan reed Sergio Perez probleemloos richting de overwinning, voor Max Verstappen en Fernando Alonso die het podium vervolledigden. Verstappen reed nog de snelste ronde waardoor hij en niet Perez aan de leiding staat van het kampioenschap.

Daarachter werd Ferrari opvallend genoeg verslagen door beide Mercedes-rijders. George Russell finishte op P4, gevolgd door Lewis Hamilton, Carlos Sainz en Charles Leclerc. Een tegenvallend raceweekend dus voor Ferrari, een mentale opsteker dan weer voor Mercedes. Red Bull lijkt echter mijlenver voorsprong te hebben op de rest van het rijdersveld. Binnen twee weken is er met de GP van Australië de derde race van het seizoen.

01Sergio PérezRed Bull1h23m51.440s1
02Max VerstappenRed Bull+5.3551
03Fernando AlonsoAston Martin+20.7281
04George RussellMercedes+25.8661
05Lewis HamiltonMercedes+31.0651
06Carlos SainzFerrari+35.8761
07Charles LeclercFerrari+43.1621
08Esteban OconAlpine+52.8321
09Pierre GaslyAlpine+54.7471
10Kevin MagnussenHaas+64.8261
11Yuki TsunodaAlphaTauri+67.7941
12Nico HülkenbergHaas+70.5881
13Guanyu ZhouAlfa Romeo+76.0602
14Nyck de VriesAlphaTauri+77.4781
15Oscar PiastriMcLaren+85.0211
16Logan SargeantWilliams+86.2931
17Lando NorrisMcLaren+86.4452
18Valtteri BottasAlfa Romeo+1 tour3
19Alex AlbonWilliamsDNF2
20Lance StrollAston MartinDNF1