GP van Spanje: Max Verstappen zegeviert maar ziet concurrentie naderen

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Op het Circuit de Barcelona-Catalunya is Max Verstappen erin geslaagd de GP van Spanje te winnen. Verstappen haalde het met een kleine voorsprong op Lando Norris die ondanks een sterke race genoegen moest nemen met de tweede plaats. Lewis Hamilton vervolledigde het podium.

Lando Norris startte de race van op de polepositie en Max Verstappen zette Norris meteen onder druk. Het was echter George Russell die van op P4 een superstart kende en buitenom de leiding in de race veroverde, voor Max Verstappen en Lando Norris.

George Russell kon echter niet lang van zijn leidersplaats genieten want in de derde ronde ging Max Verstappen al voorbij aan de Brit. Verstappen aan de leiding van de race, voor Russell en Lando Norris. Verstappen slaagde er vervolgens meteen in om een kloofje uit te bouwen tegenover de rest.

Bij Ferrari waren ze niet aan een al te sterk raceweekend bezig, alles leek om ‘schade beperken’ te draaien en wanneer je beide rijders dan ook nog eens in aanvaring met elkaar komen is dat niet ideaal voor je strategie en het verdere verloop van de race.

In ronde 16 was George Russell de eerste van de rijders vooraan die binnen kwam voor een nieuw setje banden. Russell zijn pitstop verliep echter niet vlot en de Brit verloor wat tijd. Russell bleef echter vlak voor Sainz op de baan.

Max Verstappen en Red Bull reageerden meteen door eveneens te pitten. Verstappen kwam als vierde opnieuw de baan op terwijl Lando Norris gewoon door bleef gaan.

In ronde 19 zagen we Lewis Hamilton en Carlos Sainz hevig strijden voor positie. Sainz leek door Hamilton wat naast de baan geduwd te worden maar uiteindelijk besloten de stewards om niet in te grijpen.

Lando Norris kwam als leider in de race binnen in ronde 24, bij McLaren besloten ze om Norris zijn eerste stint te verlengen en hij kwam als zesde opnieuw de baan op.

Enkele ronden later slaagde Norris er al in om de vierde plaats te veroveren, bij McLaren probeerden ze weerwerk te bieden tegenover Red Bull en Verstappen.

Norris was duidelijk op een missie, ondanks zijn relatief grote achterstand op Max Verstappen bleven ze duidelijk geloven in op zijn minst een tweede plaats en mogelijk ook een strijd voor de overwinning tegen het einde van de race.

In ronde 35 zagen Lando Norris en George Russell stevig strijden voor positie, uiteindelijk was het Lando Norris die de strijd won en opnieuw op de tweede plaats kwam te liggen.

George Russell voerde in ronde 37 zijn tweede pitstop uit, harde banden voor de Brit in de Mercedes.

Het was echter vooral uitkijken naar Max Verstappen en Lando Norris die ondanks een redelijk groot verschil tussen hen beide allebei voluit zouden moeten gaan in de strijd om de overwinning.

Met nog ongeveer twintig ronden te gaan leken we dan toch een spannend slot van de race te gaan krijgen. Lando Norris naderde na de laatste serie pitstops ronde na ronde op Max Verstappen.

Tijdens zijn eerste volledige ronde na de pitstops was Lando Norris in de McLaren zo’n 1,5 seconde sneller dan Max Verstappen, het deed de neutrale fans, en uiteraard ook de McLaren-fans, dromen van een stijd om de overwinning. Norris naderde ook ronde na ronde op Verstappen.

Met nog veertien ronden te gaan ging Lewis Hamilton voorbij aan George Russell, ongetwijfel een mentale opsteker voor de zevenvoudig wereldkampioen.

Bij Red Bull was er van ‘ontspannen radioboodschappen’ geen sprake meer, Max Verstappen kreeg meermaals te horen dat hij ‘strat 10’ moest toepassen. Verstappen begreep de boodschap niet meteen en dat leidde tot irritatie.

Met nog zo’n tien ronden te gaan had Max Verstappen echter nog meer dan vijf seconden voorsprong op Lando Norris. Het zag er naar uit dat Verstappen de race gecontroleerd zou kunnen uitrijden, ook al was Lando Norris in de McLaren tegen het einde van de race erg snel. Met nog vijf ronden te gaan had Max Verstappen immers nog steeds meer dan vier seconden voorsprong op Verstappen.

Lando Norris bleef tijdens het slot van de race naderen op Max Verstappen maar in de McLaren won Norris niet voldoende om Max Verstappen tijdens het slot van de race echt nog te bedreigen.

Max Verstappen slaagde erin om zonder problemen richting de overwinning te rijden, al was zijn voorsprong aan de finish amper zo’n twee seconden. Lewis Hamilton vervolledigde het podium. Belangrijkste conclusie van de race lijkt dat Max Verstappen en Red Bull ook op traditionele circuits niet veel voorsprong meer hebben. Dat belooft voor de komende races want komend raceweekend in Oostenrijk zijn de verschillen vaak nog kleiner dan in Barcelona.