GP van Turkije: Valtteri Bottas wint, Max Verstappen grijpt leiding in F1-kampioenschap

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

De Fin Valtteri Bottas heeft in de regen de GP van Turkije gewonnen. Bottas startte van op de pole, hield het hoofd koel en zegevierde zo voor Max Verstappen en Sergio Perez. Lewis Hamilton finishte als vijfde en ziet Max Verstappen over hem springen in de strijd om het kampioenschap.

Bij de start bleef Bottas aan de leiding, voor Max Verstappen. Iets verderop het rijdersveld zagen we contact tussen Pierre Gasly en Fernando Alonso. De Spanjaard spinde en verloor heel wat plaatse, Gasly zou later een tijdstraf van vijf seconden krijgen.

Hamilton begon meteen aan zijn inhaalrace en probeerde op voorzichtige wijze in de regen plaatsen goed te maken. Dat verliep redelijk goed, tot hij achter Yuki Tsunoda vast kwam te zitten.

Een andere rijder die bezig was aan een sterke inhaalrace was Carlos Sainz. De Spanjaard was in zijn Ferrari bijzonder snel en slaagde er tijdens het begin van de race heel wat plaatsen goed te maken.

Hamilton slaagde er even later eindelijk in om Tsunoda in te halen en vervolgens waren Lance Stroll en Lando Norris een bijzonder makkelijk slachtoffer.

In ronde 13 kwam het tot contact tussen Sebastian Vettel en Carlos Sainz. Die laatste probeerde met een laat inhaalmanoeuvre Vettel in te halen, gelukkig voor Sainz werd hij niet bestraft voor het contact met Vettel.

Vooraan zagen we Bottas de wedstrijd controleren, al was er wel even een momentje in de eerste bocht waarbij Bottas net niet de controle over zijn wagen verloor.

Voorbij halverwege de race kregen we een strijd tussen Sergio Perez en Lewis Hamilton. De Mexicaan had uiteraard maar één doel voor ogen: Hamilton zo lang mogelijk achter zich proberen houden.

In ronde 37 kwam Max Verstappen binnen voor zijn pitstop, de Nederlander maakte een snelle pitstop en kwam als derde opnieuw de baan op.

Vettel probeerde even later om op de medium band over te schakelen maar na een rondje dat eerder op ijsschaatsen met veel schuiven leek, werd al vlug besloten om terug over te schakelen op intermediates. Gegokt en verloren bij Aston Martin.

Bij Valtteri Bottas besloten ze op safe te spelen en ook snel Bottas binnen te laten komen. Bottas kwam als tweede opnieuw de baan op, achter Charles Leclerc die nog geen pitstop had afgewerkt.

Bij Ferrari probeerden ze Leclerc buiten te laten blijven en eventueel zonder pitstop aan de finish te krijgen.

Ook bij Mercedes wisten ze niet goed wat te doen met Lewis Hamilton. Mercedes wou Hamilton binnenroepen maar de zevenvoudig wereldkampioen liet vervolgens weten dat hij buiten wou blijven.

Met nog zo’n tien ronden te gaan vond Bottas op zijn nieuwe intermediates aansluiting bij Charles Leclerc die nog steeds geen pitstop had gemaakt. Bottas wist Leclerc erg vlot te passeren.

Een ronde later besloten ze bij Ferrari dan toch om Leclerc binnen te roepen voor een nieuw setje intermediates.

Uiteindelijk besloten ze bij Mercedes om Lewis Hamilton toch alsnog binnen te roepen voor een bandenwissel. Hamilton verloor daardoor enkele plaatsen en na zijn pitstop liet Hamilton duidelijk zijn ongenoegen blijken over de boordradio.

Charles Leclerc verloor ondertussen de laatste podiumplaats aan Sergio Perez die zo samen met Max Verstappen op weg was naar een podiumplaats.

Ook Hamilton wist aansluiting te vinden bij Charles Leclerc maar Hamilton slaagde er niet in om de Monegask te passeren.

Hamilton kreeg zelfs af te rekenen met graining en hij verloor de aansluiting met Leclerc en moest zelfs verdedigen tegenover Pierre Gasly.

Uiteindelijk was het een vlotte overwinning voor Valtteri Bottas. Max Verstappen en Sergio Perez vervolledigden het podium terwijl Lewis Hamilton genoegen moest nemen met de vijfde plaats. Max Verstappen grijpt daardoor de leiding in het kampioenschap met zes punten voorsprong op Lewis Hamilton.

1Valtteri BottasMercedes58 laps – 1:31:04.103s1
2Max VerstappenRed Bull+ 14.584s1
3Sergio PérezRed Bull+ 33.471s1
4Charles LeclercFerrari+ 37.814s1
5Lewis HamiltonMercedes+ 41.812s1
6Pierre GaslyAlphaTauri+ 44.292s1
7Lando NorrisMcLaren+ 47.213s1
8Carlos SainzFerrari+ 51.526s1
9Lance StrollAston Martin+ 82.018s1
10Esteban OconAlpine+ 1 lap0
11Antonio GiovinazziAlfa Romeo+ 1 lap1
12Kimi RäikkönenAlfa Romeo+ 1 lap1
13Daniel RicciardoMcLaren+ 1 lap1
14Yuki TsunodaAlphaTauri+ 1 lap1
15George RussellWilliams+ 1 lap1
16Fernando AlonsoAlpine+ 1 lap1
17Nicholas LatifiWilliams+ 1 lap1
18Sebastian VettelAston Martin+ 1 lap2
19Mick SchumacherHaas+ 2 laps1
20Nikita MazepinHaas+ 2 laps1
Op een slimme manier energie besparen? Klik hier!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner MDAMDA