“Guenther Steiner mocht niet eens afscheid nemen van het team”

Haas F1 team
Haas F1 team

Het nieuws van de week is ongetwijfeld het vertrek van Guenther Steiner als teambaas bij het Haas F1 team. Volgens ingewijden uit de sport kwam het ontslag niet alleen voor de F1-fans maar ook voor Guenther Steiner als een complete verrassing.

Aan de basis van het ontslag zou een verschil in toekomstvisie gelegen hebben. Guenther Steiner zou meer investeringen in het team gewild hebben, meer geld dus om het team vooruit te brengen, geld dat Gene Haas als teameigenaar niet wou geven. Gene Haas hield er een andere mening op na en besloot daarop Steiner geen nieuw contract te geven en te vervangen voor Ayao Komatsu die een ander soort aanpak als teambaas zou hebben.

Naar de buitenwereld toe laat Gene Haas verstaan dat er dus een andere aanpak noodzakelijk is en dit omdat de voorbije jaren de resultaten serieus tegenvielen. Ook is er geen sprake van een ‘ontslag’ want Guenther Steiner zijn contract bij het team liep eind 2023 af. Toch lijkt Steiner mogelijk de correcte visie te hebben gehad, namelijk dat er te weinig geld in het team werd geïnvesteerd. Ook David Croft en Craig Slater van Sky Sports lijken Steiner te steunen in zijn visie.

‘’Ik zie niet in hoe ze vooruit kunnen gaan, behalve als er wordt geïnvesteerd en er geld wordt gegeven aan het team. Ze komen met hun uitgaven niet eens in de buurt van het budgetplafon,” aldus Croft die erop wijst dat de concurrentie duidelijk wel investeert en vooruitgang kan boeken. ‘”Als je stil blijft staan dan ga je in de F1 achteruit. Het Haas F1-team staat niet eens stil, ze investeren gewoon helemaal niets.’”

Volgens Craig Slater getuigt de manier waarop Guenther Steiner de deur is gewezen bovendien ook van bijzonder weinig respect tegenover een teambaas die van in het begin aan de slag was voor het team en het Haas F1 team naar de buitenwereld toe mee op de kaart heeft gezet.

‘’Er is mij verteld dat Steiner eind december het nieuws te horen kreeg. Hij kreeg geen kans om afscheid te nemen van zijn team in de fabriek. Momenteel is hij nog steeds in Engeland. Voor zo ver ik het kan inschatten is het voor hem een verrassing dat zijn contract niet werd verlengd. Hij werd niet ontslagen, zijn contract werd gewoon niet verlengd.”

Aanbieding: Koop het boek van Guenther Steiner: ‘Surviving to Drive’