Haas F1-team reageert op commotie rond ‘Russische’ F1-bolide: “We proberen niets te omzeilen”

Haas F1 team
Haas F1 team

Guenther Steiner, de teambaas van het Haas F1-team, ontkent dat de kleurstelling van de nieuwe bolide van zijn team ontworpen is om de regels rond het gebruik van de Russische vlag te omzeilen.

Nagelnieuw Haas-rijder Nikita Mazepin blijft leven in de brouwerij brengen bij het Haas F1 team, zelfs op het vlak van de kleurstelling van de nieuwe F1-bolide van het Amerikaanse team. Bij de voorstelling van de VF21 en de nieuwe partner Uralkali, het bedrijf van vader Mazepin, is er in de livery op zijn minst gezegd immers een verwijzing naar de Russische vlag terug te vinden.

Kwatongen beweren nu dat deze kleuren opzettelijk gekozen werden om het vlagverbod te omzeilen dat in december werd uitgesproken door het arbitragehof. Dat heeft immers als gevolg dat Nikita Mazepin enkel onder neutrale vlag mag deelnemen aan het wereldkampioenschap F1. 

Het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA) ontdekte tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014 een georganiseerd dopingsysteem bij de Russen en legde als straf op dat er niet aan WK’s en aan de Olympische Spelen mag deelgenomen worden. Veel atleten komen daardoor uit onder neutrale vlag.

Die voorwaarden zijn soms absurd te noemen want Rusland mag dus gewoon een GP van Rusland organiseren in Sotsji maar het Russische volkslied mag er niet gespeeld worden. 

“We hebben niets omzeild,” aldus Haas F1-teambaas Steiner. “We kwamen vorig jaar al met deze kleurstelling voordat dit alles naar buiten kwam van het WADA over de Russische vlag.”

“Het is duidelijk dat we de Russische vlag niet kunnen gebruiken als de Russische vlag, maar je kunt wel kleuren op de auto gebruiken. Uiteindelijk is het de atleet die de Russische vlag niet kan tonen en niet het team, het team is een Amerikaans team.”

Steiner laat ook weten dat er overleg is geweest met de FIA en dat wordt ook door de federatie bevestigt aan ‘RaceFans.net.’ 

“Het team heeft toelichting gegeven aan de FIA over de kleurstelling. De uitspraak van het arbitragehof verbiedt het gebruik niet van de kleuren van de Russische vlag,” luidde het in een reactie.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022