Het extreme dieet van een F1-piloot

Eieren - Pexels
Eieren - Pexels

Niet alle sporten zijn hetzelfde: een marathonloper moet gedurende 42 kilometer een tempo van ongeveer 20 kilometer per uur moet aanhouden, terwijl een sprinter slechts 100 meter dient te lopen in 10 seconden. Sommige atleten lijken helemaal niet te hoeven bewegen – F1-piloten bijvoorbeeld. Mensen die de sport niet kennen gaan ervan uit dat F1-piloten dezelfde atletische vaardigheden moeten hebben als buschauffeurs, alleen met een sneller reactievermogen omdat de auto’s 320 km/u halen.

Het tegendeel is echter al langer bewezen, F1-piloten zijn veruit de meest gedisciplineerde atleten in de sportwereld, waarbij hun dieet een belangrijk onderdeel van hun prestaties vormt. Dit dieet is extreem streng en vereist een hoge mate van controle en discipline.

Wat eten F1-piloten?

Het dieet van F1-piloten kan sterk variëren, wat niet verwonderlijk is aangezien allerlei soorten voedsel populair zijn in de verschillende gebieden van de wereld waar ze vandaan komen. Toch zal het dieet van een F1-piloot voornamelijk bestaan uit gezond voedsel:

Ontbijt

Roerei en vis voor eiwitten

Beperkte hoeveelheid koffie om de alertheid te verhogen

Havermoutpap voor vezels

Groenten voor koolhydraten, mineralen en antioxidanten

Lunch

Vlees, gevogelte en vis voor eiwitten

Groenten, quinoa en bruine rijst voor koolhydraten

Diner

Salade en meer groenten

Vis (bijv. gegrilde makreel) voor eiwitten

Zoete aardappelpuree

Snacks

Eiwitshake of

Griekse yoghurt gemengd met haver, noten en zaden

Eigenlijk is een F1-dieet niet zo anders als het dieet van elke gezonde persoon – eet veel verse producten, vermijd geraffineerde suikers en beperk de hoeveelheid verwerkt voedsel tot een minimum. Zelf starten met eten als een F1-piloot? Elke week staan er tal van gezonde stukken vlees en vis in promotie op folderbode.nl, dus met een beetje planning hoeft het helemaal niet zo duur te zijn. Als je ervoor kiest om als een F1-piloot te eten, wees dan ook voorbereid op stevige trainingen. Alleen dan kun je de voordelen ervan ten volle benutten.

Het F1 vegan-dieet

Lewis Hamilton volgt een plantaardig dieet waarmee hij zegt alle races alerter te kunnen uitrijden en sneller te herstellen. ’s Ochtends begint hij met avocado-toast of minder koolhydraten zoals avocado, fruit en een smoothie. Tijdens de lunch neemt hij veel salade met avocado en ’s avonds gaat hij voor een plantaardige curry met veel groenten. Daarnaast neemt hij tussendoor noten en veganistische eiwitrepen om energie op te doen.

Voor de start van de race

Voor de race hebben F1-piloten een koolhydraatrijk dieet nodig voor duurzame energie en eiwitrijk voedsel om na de race spierweefsel te herstellen. Daarnaast is het belangrijk dat coureurs voldoende vocht innemen om gehydrateerd te blijven. Voedingsdeskundigen kunnen helpen met het plannen van maaltijden en met het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen om prestaties te ondersteunen.

Tot 6000 calorieën per race

Het energieverbruik van een F1-piloot tijdens een race is enorm en kan oplopen tot wel 6.000 calorieën. De exacte hoeveelheid verbrande calorieën hangt af van verschillende factoren, zoals de lengte van de race, omstandigheden op het circuit en persoonlijke kenmerken van de coureur. Om aan de fysieke eisen van het racen te voldoen, is een evenwichtig en voedzaam dieet essentieel voor het verbranden van deze hoeveelheid calorieën.