Het publiek geheim waardoor Red Bull zo snel is: de voorvleugel (video)

Wie naar een uitzending van de formule 1op de BBC kijkt, weet het al. McLaren-teambaas Martin Whitmarsh denkt dat de voorvleugel van Red Bull niet legaal is.
Een voorvleugel mag maximaal 125 mm boven de grond uitkomen. Als men dan 500 N (ongeveer 51 kg) kracht op de uiteinden van de voorvleugel uitoefent, mag de voorvleugel maar 1cm buigen. Vooral op onboard-beelden kan je zien hoe bij het remmen de rechter- en de linkerkant van de voorvleugel omhoogkomt. Bij het optrekken zakt de vleugel terug weg.

De FIA heeft de voorvleugel onderzocht, net als die van Ferrari, en er bleek niets illegaal aan. Het probleem is dat de voorvleugel pas bij een grotere druk buigt, bij ongeveer 115km/h en 70kg druk. Uit oudere beelden blijkt dat de flexibele voorvleugel al langer gebruikt werd.

Zelfs de regie van de formule 1 liet vergelijkingen zien tussen Red Bull, Ferrari en McLarens voorvleugel. Daaruit blijkt echt wel dat die voorvleugels soms bijna de grond raken. Ook zagen we de mecaniciens controleren of de onderkant niet beschadigd was. Maar wat is nu het voordeel van een lage voorvleugel?

In 1977 ontdekte Lotus-baas Colin Chapman het groundeffect. Hij liet zo veel mogelijk wind onder da wagen door vliegen. Een wet uit de fysica zegt dat sneller stromende lucht, dan de wind boven de wagen, een lagere druk veroorzaakt en dus downforce. Later bleek dat wanneer men de hoogte van de vloer verlaagde er meer downforce kwam. Denk maar aan de vonken die in de jaren ’80 en ’90 achter de wagens uitkwamen. Met de hoge achterkant van de voorvleugel opereert de voorvleugel ongeveer als een diffuser. Daar komt ook nog bij dat door de lage druk de luchtweerstand van de wielen afneemt.

Red Bull-teambaas Christian Horner heeft er vertrouwen in dat alles legaal is. “Onze ingenieurs zijn slim genoeg geweest om zo’n voorvleugel te ontwerpen die aan de reglementen voldoet. De andere teams hebben ook gelijkaardige vleugels op hun wagens.” legt Horner uit.

“We moeten het als een compliment beschouwen dat ze denken dat het illegaal is.” verklaart de Red Bull-teambaas. “Men moet gewoon een oorzaak hebben waardoor er onze wagens zo snel zijn en liefst nog een niet-reglementaire. Nu is het de voorvleugel, vorige week de diffuser, daarvoor de ophanging en de verstelbare rijhoogte. Volgende week gaan ze misschien wel klagen over de verf.”

Het grootste probleem is dat McLaren er zelf niet in slaagt om zo’n voorvleugel te ontwikkelen. Daarbij komt dat als de voorvleugel van Red Bull wordt afgekeurd, het Britse team geen ontwikkelingskosten moet betalen om het te ontwerpen.


a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print