“Het voetbal moet net als de F1 een budgetplafond invoeren”

Red Bull Racing
Red Bull Racing

Volgens de F1-baas Stefano Domenicali zou de voetbalwereld beter een voorbeeld nemen aan de Formule 1 en een budgetplafond invoeren, dat liet hij optekenen in een gesprek met ‘Sky TG24.’

In de geschiedenis van de Formule 1 is het bijna twee keer zo ver gekomen dat een een aantal teams het kampioenschap wilden verlaten om op eigen houtje verder te gaan en de reden daarvoor hoeven we niet ver te te zoeken: geld.

De meest recente crisis daaromtrent dateert van 2009 toen een aantal teams aankondigden dat ze zich wilden terugtrekken uit de Formule 1 omdat er onenigheid was over de regelgeving van het jaar nadien en over de invoering van een budgetplafond. Uiteindelijk kwam het zover niet en werd een uitstap van de verschillende teams vermeden dankzij een nieuwe concorde-overeenkomst. 

Anno 2021 is er wel een budgetplafond en dat is volgens Stefano Domenicali een goede zaak. Hij wil zelfs een parallel trekken met de huidige situatie in het Europese voetbal, waar vorige week een aantal clubs een eigen kampioenschap wilden beginnen omdat er onenigheid was ontstaan over een nieuw format van de ‘Champions League.’

“In de Formule 1 hebben we al twee keer een situatie gehad waarin er een breuk dreigde en waarbij geprobeerd werd om een ander kampioenschap te organiseren dat meer resultaten en inkomsten zou opleveren,” legde Domenicali uit.

“De Formule 1 begint nu met de tegenovergestelde aanpak. We proberen de kosten te beheersen. Het is geen toeval dat dit jaar het eerste jaar is van het budgetplafond, dat geeft een andere dimensie van financiële duurzaamheid aan de teams.”

“De voetbalwereld, als ik het zo mag zeggen, moet ditzelfde probleem aanpakken en op een vrij snelle manier. Het is belangrijk om verschillende belangen tegen elkaar af te wegen.”

Als hij naar de toekomst kijkt denkt Domenicali dat de plannen van de F1 om met de hybride-technologie verder te gaan en om groenere, duurzame benzine te gaan gebruiken, er voor gaan zorgen dat merken geïnteresseerd zullen blijven in de sport.

“We zullen een hybride Formule 1 zijn, en we zullen eco-duurzame brandstof hebben,” voegde hij eraan toe.

“Er zijn al veel van dit soort activiteiten die dwars door de samenleving heen gaan, en dit geeft F1 de kans om een hoofdrolspeler te zijn.”

Een les die het voetbal volgens de F1-baas duidelijk nog moet leren …

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sale Solden 2023Sale Solden 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sale Solden 2023Sale Solden 2023