Het zomerrapport: Team voor team: Williams

Het seizoen is halfweg. Tien races achter de rug en nog negen te gaan. Het ideale moment om even achterom te kijken. Terwijl de teams uit hun welverdiende vakantie terugkomen en zich klaarmaken voor de Grote Prijs van België, blikt F1journaal terug naar het seizoen tot dusver. We analyseren team voor team en blikken vooruit naar wat er nog verwacht kan worden.

Weet Williams zijn goede vormpeil van in 2014 te behouden en opnieuw podiums te halen in 2015?
a:1:{s:9:”file_name”;s:14:”williams_1.jpg”;}
Williams:

– Aantal punten: 151 (derde in constructeurs kampioenschap)
– Valtteri Bottas: 77 punten (vierde in WK)
– Felipe Massa: 74 punten (zesde in WK)
– strijd kwalificatie: Felipe Massa 6-4 Valtteri Bottas
– strijd race: Valtteri Bottas 5-4 Felipe Massa

De kwalificatie- en racestatistieken zijn exclusief de Grote Prijzen waarbij één van beide rijders niet deelnam of uitviel.

Williams maakte vorig seizoen een boerenjaar mee. Na jaren achteraan te hebben gestreden om hier en daar een punt te halen, was het team in 2014 op regelmatige basis in de punten terug te vinden. Valtteri Bottas en Felipe Massa stonden zelfs geregeld op het podium. Met de Mercedes-krachtbron wist Williams opnieuw succesvol te worden. Voor Williams was het dan ook het doel om in 2015 de goede prestaties vast te houden, ook al is het niet simpel voor een privéteam.

Hoewel Williams uitkeek naar een mogelijke overwinning in 2015, maakte de renstal geen goede start van het seizoen. Het team uit Grove dacht initieel nog om de achterstand met Mercedes in te halen. Maar het tegenovergestelde gebeurde echter. Ze verloren steeds opnieuw meer tijd op Mercedes en ook Ferrari wist zich voor Williams te positioneren.

Met de Mercedes-krachtbron achterin heeft het team nog steeds een voordeel op de snellere circuits waar de motor van groot belang is. Maar Williams had het vaak moeilijk op de tragere circuits. Daarnaast heeft het team het moeilijk om de banden op de juiste temperatuur te krijgen. Deze twee grote problemen kwamen overduidelijk aan bod in Monaco, waar Bottas en Massa pas als veertiende en vijftiende over de streep kwamen. Tijdens de race voor Monaco, de GP van Spanje, eindigde Williams nog als vierde en zesde.

Sindsdien bracht het team steeds weer nieuwe onderdelen mee naar de verschillende raceweekends, waardoor het team overduidelijk progressie boekte. In Canada werd het harde werk beloond met het eerste podium van het seizoen voor Valtteri Bottas. Daarbij moet wel gemeld worden dat Kimi Räikkönen een fout maakte, waardoor Bottas zijn landgenoot voorbij kon gaan om op het podium te eindigen.

Een GP later was het de beurt aan Felipe Massa om op het podium te staan. In Oostenrijk maakte Massa gebruik van de trage pitstop van Vettel in zijn Ferrari om ook te profiteren van de foutjes bij Ferrari. Hierbij werd nog maar eens aangetoond dat beide Williams-rijders erg aan elkaar gewaagd zijn. De Fin en de Braziliaan trekken elkaar naar een hoger niveau, waardoor teambaas Frank Williams erg blij is.

In Groot-Brittannië zag het er even naar uit dat Williams naar de overwinning zou rijden. Beide rijders gingen goed van start en passeerden beide Mercedessen. Maar de regen gooide roet in het eten. Williams viel terug op de natte baan, waardoor ze hun eerste overwinning sinds die van Pastor Maldonado tijdens de GP van Spanje in 2012 door hun vingers zagen glippen.

In Hongarije kende het team opnieuw een dip. Beide rijders eindigden op het trage circuit niet in de punten, waardoor de renstal met een slecht gevoel de zomerpauze in ging.

Aangezien de komende races op ‘snelle’ circuits plaatsvinden zullen we Williams normaal gesproken opnieuw vaker vooraan moeten zien. Het valt echter af te wachten of Williams de anderen kan bijbenen in de ontwikkelingsstrijd. Williams beschikt immers niet over een budget zoals dat van teams als Ferrari, Red Bull of Mercedes. Het zou in ieder geval met Ferrari nog een spannende strijd kunnen worden voor de tweede plaats in het constructeurskampioenschap.

Daarnaast is het ook uitkijken naar wat er met Valtteri Bottas zal gebeuren. De Fin wordt vaak in beeld gebracht bij Ferrari, waar hij zijn landgenoot Kimi Räikkönen eventueel zou vervangen. Bij de ene wordt Bottas gezien als een toekomstige wereldkampioen. Bij de andere wordt Bottas gezien als een middelmatige rijder, aangezien hij dezelfde prestaties haalt als Felipe Massa, die ook niet vaak wist te schitteren bij Ferrari. De tijd zal het uitwijzen…

Rapport: 76/100