Hoe deden de F1-bekenden het in de Indy 500?

Samen met de GP van Monaco vond afgelopen weekend ook nog de legendarische 500 mijl van Indianapolis plaats. Wij blikken even terug hoe de F1-bekenden het deden.


De overwinning van de mythische race was dit jaar voor de Australiër Will Power voor de Amerikaan Ed Carpenter en de Nieuw-Zeelander Scott Dixon. In zijn tienjarige loopbaan in de Champ Cars en Indycar is Power een vaste klant in de voorste gelederen, op dit moment leidt hij ook na zes races het kampioenschap.

Vorig jaar was er meer interesse uit de F1-hoek met de deelname van Fernando Alonso in zijn jacht naar de befaamde ‘Triple Crown’. Dit seizoen legt de Spanjaard zich alvast toe op het winnen van de 24 uren van Le Mans om zijn ultieme doel te bereiken en was er dus geen tijd voor de Indy 500.

Toch waren er afgelopen weekend nog een aantal oude bekenden uit de Formule 1 aan het werk op de ‘Brickyard’ en daar willen wij graag een overzicht van maken.

Alexander Rossi (Andretti Autosport-Honda): vierde
Rossi’s belangrijkste wapenfeiten in de F1 waren periodes als testrijder voor Caterham en Manor en voor dat laatste team mocht hij in 2015 vijf races afwerken. Het jaar nadien ging hij aan de slag in de Indycar en schreef er in zijn eerste jaar als rookie de Indy 500 op zijn naam.

De editie van dit jaar begon in mineur en door een lekke band in de kwalificaties moest hij vertrekken vanaf de 32ste plaats. Na een geweldige inhaalrace zag Rossi de zwart-wit-geblokte vlag op slechts vijf seconden van winnaar Power.

Max Chilton (Carlin-Chevrolet): 22ste
Max Chilton was actief in de Formule 1 bij het ter ziele gegane Marussia team, eerst als testrijder in 2012 en als vaste rijder in 2013 en 2014 liet hij geen onvergeetbare indruk na. Het jaar nadien ging hij aan de slag in de Indy Lights en liet daar een paar goede prestaties optekenen die hem een kans bij het team van Chip Ganassi opleverden in de Indycar.

Zijn beste prestatie tot nu toe is de vierde plaats in de Indy 500 van vorig jaar. Afgelopen weekend wist hij zich met zijn nieuwe team Carlin als twintigste te kwalificeren voor de race op zondag en een tweeëntwintigste plaats in de eindafrekening was zijn deel.

Sébastien Bourdais (Dale Coyne Racing-Honda): 28ste (DNF)

We kennen Bourdais uit de Formule 1 vooral van zijn weinig succesvolle doortocht bij Toro Rosso in 2008 en 2009, waar hij als meervoudig kampioen in de Indycar de hoge verwachtingen nooit kon inlossen. De Fransman ging terug in de Verenigde Staten aan de slag en legde zich ook toe op de lange afstandsracerij, in 2016 schreef hij met het team van Chip Ganassi de 24 uren van Le Mans op zijn naam in de GTE PRO-klasse.

Vorig jaar crashte Bourdais zwaar tijdens de kwalificaties voor de Indy 500 en hij zag bijna zijn hele seizoen in rook opgaan. Dit jaar parkeerde Bourdais na 137 ronden zijn bolide met 300 kilometer per uur in de muur, hij kwam er zonder kleerscheuren vanaf maar zijn race zat er wel op.

Takuma Sato (Rahal Letterman Lanigan Racing-Honda): 32ste (DNF)

Sato was actief in de Formule 1 als Honda-protegé bij de teams van Jordan, BAR en Super Aguri. Zijn beste prestatie was een achtste plek in de eindstand van het WK in 2004, dat was ook het jaar dat hij voor de enige keer in zijn carrière het podium in de F1 mocht beklimmen na zijn derde plaats in de GP van de Verenigde Staten.

Nadat zijn laatste team, Super Aguri, er door gebrek aan geld de brui moest aan geven ging hij zijn geluk in de Indycar beproeven. Dat doet hij tot nu toe met wisselend succes maar vorig jaar beleefde hij het hoogtepunt van zijn carrière door de Indy 500 op zijn naam te schrijven.

Dit jaar had de Japanner minder geluk, in ronde 47 zag hij zijn race beëindigd als gevolg van een crash die hij zelf had veroorzaakt.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022