Is de Formule 1 echt stiller geworden ?

Het is een vraag die we ons kunnen stellen nu de F1-bolides met V6-turbomotoren rijden …
image
Sinds de eerste race van het nieuwe seizoen is er een serieuze discussie over het geluid van de nieuwe F1-motoren. Er zijn heel wat voor- en tegenstanders, maar hoe luid is de Formule 1 nu echt in vergelijking met de voorgaande jaren ? Los van het soort geluid dat de Formule 1 momenteel maakt …

De voorbije twee weken doken reeds verschillende video’s op waarbij er een vergelijking werd gemaakt tussen vorig jaar en dit jaar, maar ook waarbij de F1-motoren en hun geluid van de voorbije tien of twintig jaar vergeleken werden.

Maar echt onafhankelijk wordt het pas als we echt puur naar de cijfers, zwart op wit op papier gaan kijken, los van hoe het geluid nu echt is. We kijken gewoon naar de intensiteit van het geluid. En dan valt toch echt wel op dat de Formule 1 dit jaar een heel stuk stiller is dan de Formule 1 in 2013.

De Duitse tv-zender RTL deed er een onderzoek naar en kwam tot volgende opvallende conclusie. In 2013 maakten F1-bolides een geluid dat gelijk stond aan ongeveer 147 decibel terwijl de F1-bolides dit jaar nog maar zo’n 96 decibel produceren. Te vergelijking hieronder nog enkele cijfers.

Formule 1 in 2014: 96 decibel
Formule 1 in 2013: 147 decibel
Een rockconcert: 150 decibel
Een jumbojet die vertrekt: 165 decibel

Goed om weten is dat het in Duitsland vanaf 85 decibel verboden is om te werken zonder gehoorbescherming. De pijngrens ligt op 140 decibel en je trommelvlies scheurt vanaf 195 decibel.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en koop bij Bol.com via onderstaande banner Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print