Hoeveel prijzengeld ontvangen de F1-teams?

Ieder jaar ontvangen de F1-teams op basis van hun prestaties het jaar daarvoor prijzengeld. Maar hoeveel prijzengeld ontvangt ieder team? Daarop zit immers een groot verschil.


Ondanks het feit dat Ferrari Mercedes moest laten voorgaan in de titelstrijd in 2017 heeft de Italiaanse formatie toch het meeste prijzengeld weten te verzamelen. Ferrari mag zich dan ook kampioen van het prijzengeld noemen.

Formula One Management laat weten dat er zo’n 722 miljoen pond te verdelen valt onder de teams. Dat geld is afkomstig van uitzendrechten, reclame op de circuits, en de bedragen die de FOM vraagt om een GP te organiseren.

Dat bedrag wordt verdeeld per team op basis van hun plaats in het constructeurskampioenschap van het jaar voordien en nog een aantal speciale overeenkomsten die er zijn tussen bepaalde teams en de FOM.

De grootste stijger is Haas omdat de Amerikaanse formatie er voor de tweede keer in slaagde om in de top tien van de teams te eindigen, zij zagen hun inkomsten stijgen met een spectaculaire 176%.

McLaren ontvangt ondanks de voorbije rampseizoenen nog altijd het vierde grootste deel van de koek en dat danken ze in Woking aan de bonus die ze ontvangen voor hun bijdrage aan de sport in het verleden. Die bonus is immers goed voor 24,3 miljoen pond.

Force India, dat vorig jaar zijn beste prestatie van vierde in het constructeurskampioenschap nog eens overdeed hoort bij de teams die minder ontvangen dan McLaren. De renstal werd sinds vorige week onder curatele geplaatst en indien er een nieuwe eigenaar komt zal het van de goodwill van de andere teams afhangen of de nieuwe formatie hun deel effectief zal krijgen. Daarvoor is er een unanieme beslissing nodig.

De huidige verdeling van inkomsten stamt nog vanuit de tijd van Bernie Ecclestone en zal in die vorm blijven bestaan tot 2020. Nieuwe eigenaar Liberty Media wacht de moeilijke taak om de inkomsten eerlijker te verdelen.

Kleinere teams struikelen al geruime tijd over de bonussen die bepaalde teams krijgen. Ferrari, Mercedes, Red Bull, McLaren en Williams krijgen allerhande bonussen voor hun historische bijdrage aan de sport. Bij Ferrari ontvangen ze daar bovenop nog als enige een bonus van 52,4 miljoen pond omdat ze een ‘historisch team’ zijn, de Scuderia is er immers van dag 1 bij in de Formule 1.

Tot slot nog een voorbeeld om u een idee te geven waar het schoentje knelt in het huidige systeem. Force India laat al jaren mooie prestaties optekenen met beperkte middelen en ontvangt voor haar twee vierde plaatsen in de voorbije drie campagnes 52,3 miljoen pond. Ferrari van haar kant ontvangt al 82,3 miljoen pond aan bonussen om gewoon aan de start te staan van het kampioenschap.

Overzicht prijzengeld 2017:
Ferrari: 147,2
Mercedes: 128,8
Red Bull: 110,7
McLaren: 61,7
Williams: 57,5
Force India: 52,3
Renault : 47,3
Toro Rosso: 42,4
Haas: 39,9
Sauber: 34,9

Alle bedragen zijn in miljoen Britse Pond
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Koop nu jouw F1-merchandise met een mooie korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen