Hoeveel winst boekte de Formule 1 in 2013?

Onlangs werden een aantal financiële cijfers bekend gemaakt over de Formule 1. Op een omzet van een kleine anderhalf miljard boekte de sport een winst van 424 miljoen euro. Dat is niet slecht voor de Formule 1.
image
In 2013 had de Formule 1 een omzet van 1,38 miljard euro, wat vierhonderd miljoen euro hoger is dan 2012. Daarbij is de omzet van de exploitatie van het circus zo’n zeventig miljoen euro. Dat is niets in vergelijking met wat men haalt uit sponsoring. Ongeveer 207 miljoen euro kwam er in de kassa door commerciële bezigheden. Het blijkt dat een twintigtal procent van dit sponsorgeld afkomstig is van de sponsors Rolex en Emirates. Daarbij is ook het bedrag wat raceorganisatoren moeten betalen, om een GP te laten doorgaan, gerekend.

Vervolgens kwam er ook nog eens 286 miljoen euro aan televisierechten in het laatje. U verschiet dus niet dat onlangs het nieuws kwam dat mediagiganten Discovery Communications en Liberty Global graag de helft van de aandelen wil opkopen. Naar schatting is de sport, Formule 1, meer dan zes miljard euro waard.

Grote baas en grootste aandeelhouder Bernie Ecclestone, met zijn bedrijf CVC Capital, is onderhandelingspartner in de gesprekken met Discovery. De 84-jarige F1-goeroe liet weten dat Discovery wil doorgaan met hun plan om 49 procent van de aandelen over te kopen. Ecclestone snapt één ding niet: “Ik versta niet dat mensen, zoals bij Discovery, erg lang doen over iets wat ze blijken erg graag te willen. We gaan in deze fase dan ook niet actief om de tafel zitten,” meldt Bernie Ecclestone.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}