Honda zet belangrijke stap naar mogelijke terugkeer als F1-motorleverancier in 2026

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Zien we Honda in 2026 als F1-motorleverancier op de startgrid staan? Het zou best kunnen want de Japanners registreerden zich als kandidaat-motorleverancier voor 2026.

De kandidatuur van Honda komt tegelijkertijd als een verrassing en toch ook niet. Red Bull werkt in zekere zin nog steeds samen met Honda, ook al besloot Honda om eind 2021 de stekker uit haar F1-avontuur te trekken. Red Bull flirtte sindsdien met Porsche maar die plannen voor een mogelijke samenwerking vanaf 2026 zijn definitief opgeborgen.

Honda Racing Company, kortweg HRC, staat nog steeds op de Red Bull F1-bolide maar mogelijk zien we dus opnieuw Honda vanaf 2026 op de motorkap staan. Honda stelde zich immers kandidaat als potentieel motorleverancier in 2026.

“Als HRC hebben we ons geregistreerd als motorfabrikant in 2026 en daarna,” aldus Honda Racing president Koji Watanabe tijdens het voorstellen van het Honda Motor Sports Activity Plan voor 2023. “De F1-regels voor 2026 bewegen zich richting koolstofneutraliteit.”

“Daar bovenop wordt ook de elektrificatie gepromoot, de koolstofneutraliteit en elektrificatie die Honda Motor Company promoot zijn hetzelfde. De doelstellingen matchen.”

De registratie zorgt er niet voor dat Honda in 2026 gegarandeerd op de F1-startgrid zal staan maar het zorgt er wel voor dat de mogelijkheid blijft bestaan. Daarnaast is het echter de vraag in welke mate Honda en HRC zullen blijven samenwerken met Red Bull Powertrains dat het doel had om de komende jaren een eigen F1-motor te bouwen.