Inbreuk budgetplafond Red Bull: “De FIA kan alleen maar verliezen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Nico Rosberg zit de FIA in een bijzonder lastige situatie wat betreft de inbreuk van Red Bull op het vlak van het budgetplafond en de mogelijke bestraffing daarvan. De FIA kan volgens Rosberg alleen maar een beslissing nemen waarin het sowieso ‘verliest’.

De situatie rondom de inbreuk van Red Bull op het vlak van het budgetplafond in 2021 is algemeen gekend. De FIA zou Red Bull Racing ondertussen een zogenaamde ‘Accepted Breach Agreement’ voorgesteld hebben. Daarover zal nog uitgebreid gepraat worden tussen de FIA en Red Bull.

Die gesprekken werden omwille van het overlijden van Dietrich Mateschitz opgeschort maar verwacht wordt dat ze deze week verder zullen gaan. Volgens Nico Rosberg zijn het echter moeilijke gesprekken en bevindt de FIA zich in een positie waarin het sowieso zal verliezen.

“Het is zo moeilijk om dit momenteel te beantwoorden want we hebben niet al de informatie, we kennen de details niet over hoe het budgetplafond overschreden werd en dat is relevant,” antwoordt Rosberg tijdens de ‘Any Driven Monday’ podcast van Sky F1 op de vraag of de FIA een straf zal kunnen opleggen die positief uitstraalt op het imago van de FIA.

“Wat werd er gedaan met het extra geld dat werd gebruikt? Was het om sandwiches te kopen of een extra upgrade te ontwikkelen voor de wagen. Het is zo moeilijk om dit van buitenaf te beoordelen. Er moet zoveel mee in overweging genomen worden.”

“Voor de FIA stelt het probleem dat ze zich in een ‘verlies-verlies situatie’ bevindt want wanneer ze punten wegneemt van het kampioenschap van vorig jaar, in het slechtste geval van Max, dan zou dat erg slecht zijn voor iedereen, slecht voor het imago van de sport.”

“Maar als ze echt enkele miljoenen over het budgetplafond zijn gegaan en het heeft hen echt een voordeel op het vlak van performance gegeven en de FIA neemt geen drastische beslissing dan is dat ook iets waarin ‘verloren’ wordt door de FIA.”

“Het is zo enorm moeilijk en ik hoop dat de FIA een juiste beslissing neemt. We zullen moeten afwachten en zien wat het geeft.”