Jenson Button: “Hamilton gedroeg zich soms vreemd als teamgenoot”

Uit een stukje voorpublicatie uit de biografie van Jenson Button, dat verscheen in het Britse dagblad ‘The Daily Telegraph,’ leren we dat Lewis Hamilton zich soms wat vreemd gedroeg.

Toen Jenson Button McLaren vervoegde in 2010 ervoer Lewis Hamilton dat als bedreigend. Button laat ons de sfeer herbeleven van bij de renstal uit Woking ten tijde van de GP van Turkije in 2010 en de GP van België in 2012.

Hamilton won de GP van Turkije in 2010 maar tijdens de race viel Button zijn teamgenoot aan en die beschuldigde hem ervan teamorders genegeerd te hebben.

“Ongeveer halfweg dat eerste seizoen had ik meer punten dan Lewis,” vertelt Button. “Hield hij ervan geklopt te worden door zijn teamgenoot? Waarschijnlijk niet, maar hij is een competitiebeest en ik ben er zeker van dat hij, net als ik, genoot van die strijd. Dat is de reden waarom we doen wat we doen.”

“Persoonlijk hadden we geen problemen maar je kon wel voelen dat hij wat geërgerd was. Ik denk dat hij me niet echt moest, als ik eerlijk moet zijn. De situatie escaleerde echter in Turkije, waar we bijna een aanrijding hadden, en daar hadden we een kleine ruzie.”

Hamilton dacht in die bewuste GP dat het de bedoeling was om elkaar niet meer aan te vallen en bij een inhaalpoging van Button dacht hij dan ook dat dat die laatste de teamorders aan zijn laars lapte. In plaats van eerst te vragen bij het team wat de situatie was, ging hij meteen verhaal halen bij Button.

“Op het podium ontstond er een situatie die in de pers omschreven werd als een ‘stille’ viering en een ‘bekoelde’ lichaamstaal tussen ons beiden. Eigenlijk vroeg hij me meteen na de race en of ik hem tegen teamorders in had proberen in te halen. Hij was tenslotte de winnaar. Jezus…”

“Ik heb hem verteld dat er me nooit gezegd was dat ik hem niet mocht inhalen,” gaat Button verder. “Hij dacht dat het team aan mijn kant stond en hem tegenwerkte, maar hij heeft nooit laten weten waarom hij dat precies dacht. We waren immers op weg naar een één-twee en behalve onze eigen race-engineers kon het binnen het team niemand wat schelen wie van de twee zou winnen.”

“Het was vreemd, helemaal niet nodig en het toonde aan dat het achter zijn glimlach niet helemaal goed zat,” besluit Button.

Tijdens de GP van België in 2012 gooide Hamilton geheime telemetrie-data op twitter omdat hij vond dat hij onheus behandeld werd ten opzichte van zijn teamgenoot. Button reed met een ander soort achtervleugel en dat leverde een merkbaar verschil op.

“Ik begrijp nog altijd niet wat daar achter zat,” aldus Button. “Het was duidelijk dat hij boos was op het team en niet op mij maar uiteindelijk ondervond ik ook schade van zijn actie. Je gooit niet zomaar de telemetrie te grabbel, dat doe je gewoon niet.”

Destijds reageerde Button dat hij ontgoocheld was in zijn teamgenoot maar de Brit geeft toe dat zijn onofficiële reactie meer van de strekking van “What the f**k” was. Hij wist wel dat de woede van Hamilton tegen het team gericht was en niet tegen hem persoonlijk.

Later in 2012 raakte bekend dat Hamilton vanaf 2013 bij Mercedes aan de slag zou gaan en dat vond Button jammer.

“Ik genoot van onze rivaliteit maar naast de baan bleef hij nog altijd wat vreemd,” besluit Button.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

SelectSelect
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print