Kevin Magnussen: “Groot verschil in mentaliteit tussen F1 en 24u-race”

High Class Racing - Twitter
High Class Racing - Twitter

Voorafgaand aan zijn debuut in de 24u van Le Mans liet Kevin Magnussen weten wat volgens hem de grootste verschillen zijn tussen de Formule 1 en de endurance-racerij.  

Na een periode van zes jaar in de Formule 1 ging Kevin Magnussen dit jaar aan de slag in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap in het team van Chip Ganassi. Hij mocht daar al een keer proeven van zijn eerste 24 uren race tijdens de 24u van Daytona en dit weekend is hij samen met zijn vader aan de slag in Le Mans bij het Deense High Class Racing.

De achtentwintigjarige Magnussen laat weten dat er een verschil in mentaliteit heerst tussen de Formule 1 en de endurance-racerij.

“Uiteindelijk is het doel om zo snel mogelijk te rijden eigenlijk maar ik denk dat de mentaliteit tijdens een 24 uren race anders is,” aldus Magnussen. 

“Je moet zo ver vooruit kijken. In een Formule 1-race ben je meer geneigd om tijdens het begin van de race risico’s te nemen wanneer iedereen nog kort bij elkaar zit.”

“Terwijl dat tijdens een race van 24 uur niet veel zin heeft. De hele race door kom je in situaties terecht, laten we zeggen met nog zes uur te gaan, en je hebt het gevoel dat je al een lange race gereden hebt, je voelt dat het einde nadert, en je begint te vechten, en dan herinner je je dat er nog zes uur te gaan zijn.”

“Dus, inschatten wanneer je echt risico moet nemen tegen de anderen is één ding waarvan ik zou zeggen dat het anders is, zoals de mentaliteit van het racen tegen andere mensen.”

Natuurlijk is Kevin Magnussen niet vreemd aan het feit om in een peloton te racen maar racen in het middenveld van de F1 is niet te vergelijken met je een weg door het verkeer te banen in een 24 uren race.

“En dan heb je nog het hele verkeersmanagement, als je in een prototype zit tenminste,” voegde de Deen eraan toe. “De GT’s hebben het ook onder controle, ze worden voortdurend ingehaald.

“Maar ik denk dat dat een heel interessant gebied is. In de Formule 1 begin je aan de race, en als de rotzooi van de eerste ronde achter de rug is, dan val je in een ritme. En vaak heb je dat ritme voor de hele race.”

“Terwijl hier ben je er altijd mee bezig. Mentaal probeer je in te schatten hoe snel je dichterbij komt, of je hier kunt inhalen of kunt wachten op de volgende bocht, welke kant je op moet en ook gebruikmaken van het GT-verkeer om ofwel aan te vallen ofwel te verdedigen tegen de andere prototypes.”

“Dat deel vind ik echt leuk, en voor een 24 uren race, of zelfs twee uur van een 24 uren race in dit soort racen is in veel opzichten intenser dan een Formule 1-race, en dan doen we 24 uur. Dus het is best gaaf.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022