Kubica: “Ik rij voor 70% met mijn linkerhand”

Na zijn horrorcrash met een rallywagen in 2011 waarbij hij zwaargewond raakte aan zijn rechterarm omschrijft Robert Kubica zijn huidige rijstijl in de Formule 1 als “70% linkshandig en 30% rechtshandig”. In een interview met ‘Autosport Magazine’ vertelt de Pool dat zijn linkerhand veel sneller ontwikkelde en sterker werd na zijn bewuste crash.


“Een aantal jaren geleden, toen ik begon met simulatietrainingen, vroeg ik aan de dokters of het mogelijk was dat ik veel meer gevoel en precisie had in mijn linkerarm,” aldus Kubica. “Vorig jaar vroeg Renault me om naar een medisch centrum te gaan waar ze allerlei van die dingen testen.”

“De resultaten van snelheid, precisie en kracht waren ten minste vijfendertig procent beter dan de beste resultaten die ze ooit gezien hadden. Op de een of andere manier past je lichaam zich aan aan de realiteit. Wanneer je twee gezonde armen hebt, is het niet nodig om zo precies te zijn met 1 arm.”

“Als ik aan het rijden ben bijvoorbeeld, rijd ik ongeveer zeventig procent linkshandig en dertig procent rechtshandig. Wanneer we zouden proberen om het weer 50/50 te doen zoals vroeger zou dat een probleem vormen.”

Kubica laat ook nog weten dat zijn nieuwe rijstijl nu natuurlijker aanvoelt door een aantal deelnames aan rally’s en zijn terugkeer naar het circuit-racen.

“Het voelt nu natuurlijk omdat het de manier is dat ik de dingen moet doen. Ik moet niet proberen om de dingen te doen zoals vroeger want dat lukt me niet meer en dan heb ik het niet alleen over rijden, ook over het dagelijkse leven.”

“Als ik iets probeerde te doen zoals vroeger bleef ik meestal teleurgesteld achter maar het besef groeide dat ik het ook op een andere manier kon doen.”

De Pool wil wel benadrukken dat zijn nieuwe rijstijl absoluut niet gevaarlijk is. Zeker niet gevaarlijker dan in de tijd toen de rijders alle beschikbare lichaamsdelen moesten gebruiken om het ‘F-duct-systeem’ te laten werken.

“In 2010 reed ik in de kwalificaties met één hand door Eau Rouge omdat ik mijn andere hand nodig had om het gat te bedekken dat diende om de achtervleugel te blokkeren. Dat was veel gevaarlijker dan mijn huidige rijstijl want toen reed ik effectief met één hand.”

“Natuurlijk zijn er momenten dat ik alleen rechtshandig rij of laten we zeggen links op het rechte stuk, dan probeer ik mijn linkerhand te sparen.”

“Maar dat gebeurt automatisch en ik heb geluk dat ik nooit echt een fysieke rijstijl heb gehad. Ik rij heel ontspannen, ik heb al met rijders gesproken die het stuur met beide handen moeten vasthouden omdat ze anders niet kunnen rijden,” besluit Kubica.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Koop nu jouw F1-merchandise met een mooie korting!

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022