Lewis Hamilton duikt op in “Paradise Papers”

De naam van kersvers wereldkampioen Lewis Hamilton is in verband gebracht met de “Paradise Papers” Dat zijn gelekte documenten die ons een inkijk geven in de wereld van belastingparadijzen en wie er actief is.

De viervoudige wereldkampioen bevindt zich niet in het minste gezelschap want de namen van onder andere de Britse Queen en Amerikaans President Donald Trump worden ook genoemd in schimmige constructies om belastingen te ontduiken.

Hamilton werd in 2013 de trotse eigenaar van een privéjet ter waarde van een slordige 19 miljoen euro. Zijn nieuwe speeltje, een Bombardier Challenger CL605 van Canadese makelij, moest ingevoerd worden in het Verenigd Koninkrijk en daar wringt het schoentje. Het vliegtuig werd ingevoerd via het eiland Man om op die manier voor ongeveer 3,7 miljoen euro aan belastingen te ontduiken.

Hij kocht dus met zijn bedrijf, dat gevestigd is op de Maagdeneilanden, zijn privéjet ter waarde van 19 miljoen euro. Daarna werd het vliegtuig geleased door een bedrijf op het eiland Man, die het op haar beurt nog verder leasede aan een ander bedrijf dat gespecialiseerd is in de verhuur van privéjets. Dat bedrijf verhuurde het toestel dan exclusief aan Lewis Hamilton. Op basis van die zakelijke transactie, tussen bedrijven die allemaal eigendom van Hamilton zijn, werd er een belastingvoordeel van 3,7 miljoen euro toegekend.

Het is niet de eerste keer dat er vragen gesteld worden over de belastingen van de Brit omdat hij al heel vroeg in zijn carrière het VK inruilde voor belastingparadijzen zoals Monaco en Zwitserland.

Hij vertelde ooit tegen de ‘Sunday Times’ het volgende daarover: “Mensen realiseren zich niet dat ik ook hier belastingen betaal maar ik verdien gewoon niet al mijn geld hier.”

“Ik race op 19 verschillende locaties, ik verdien dus mijn geld op 20 verschillende plaatsen en ik betaal daardoor belastingen op verschillende plaatsen. Ook hier (VK nvdr) betaal ik veel belastingen. Ik draag dus mijn steentje bij en bovendien zorg ik voor werkgelegenheid voor duizend mensen, ik ben dus maar een onderdeel in een veel groter geheel,” besluit Hamilton.


Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

SelectSelect
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print